Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Talijani 3D pisačima spašavaju živote

Foto: Isinnova/Forbes

Talijanska 3D tiskara Isinnova odlučila je pomoći u ovoj kriznoj situaciji vezanoj uz COVID-19 u kojoj se nalazi cijeli svijet, tako što su počeli izrađivati skupe dijelove za respiratore – besplatno!

Za svakog pacijenta koji je spojen na pomoćni aparat za disanje potrebno je koristiti ventil koji ga povezuje s aparatom i koji je potrebno mijenjati svakih 8h. U bolnici u Brescii 250 pacijenata bilo je spojeno na aparate za disanje, a njihov uobičajeni dobavljač ventila nije mogao isporučiti zalihu u kratkom roku. Tu je kontaktirana tvrtka Isinnova, čijim je tehnolozima bilo potrebno samo tri sata da osmisle prototip za ventile.

“Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcionira tako da smo požurili nazad u naš ured i počeli ispisivati nove ventile, dobili smo narudžbu za njih 100.” rekao je inženjer Alessandro Romaioli za BBC News, a kako prenosi Forbes.

Kako je za ispis jednog ventila potrebno sat vremena, a tiskara Isinnova ima 6 3D pisača, odlučili su se udružiti s još jednom lokalnom tiskarom koja se bavi 3D tiskom kako bi ubrzali proizvodnju. Ventile proizvode besplatno, ali za sad ne planiraju proizvode učiniti javno dostupnima, a već su ih kontaktirale i druge bolnice, tražeći još ventila.

“Svaki ventil ima veoma uske rupice i cjevčice, manje od 0.8m; nije lako isprintati dijelove,” rekao je CEO Christian Fracassi. “Osim toga, morate paziti da se proizvod ne kontaminira. Mora se proizvoditi u kliničkim uvjetima.”

“Nismo spavali dva dana, pokušavamo spasiti živote”, rekao je CEO Fracassi.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content