PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Talijani 3D pisačima spašavaju živote

Foto: Isinnova/Forbes

Talijanska 3D tiskara Isinnova odlučila je pomoći u ovoj kriznoj situaciji vezanoj uz COVID-19 u kojoj se nalazi cijeli svijet, tako što su počeli izrađivati skupe dijelove za respiratore – besplatno!

Za svakog pacijenta koji je spojen na pomoćni aparat za disanje potrebno je koristiti ventil koji ga povezuje s aparatom i koji je potrebno mijenjati svakih 8h. U bolnici u Brescii 250 pacijenata bilo je spojeno na aparate za disanje, a njihov uobičajeni dobavljač ventila nije mogao isporučiti zalihu u kratkom roku. Tu je kontaktirana tvrtka Isinnova, čijim je tehnolozima bilo potrebno samo tri sata da osmisle prototip za ventile.

“Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcionira tako da smo požurili nazad u naš ured i počeli ispisivati nove ventile, dobili smo narudžbu za njih 100.” rekao je inženjer Alessandro Romaioli za BBC News, a kako prenosi Forbes.

Kako je za ispis jednog ventila potrebno sat vremena, a tiskara Isinnova ima 6 3D pisača, odlučili su se udružiti s još jednom lokalnom tiskarom koja se bavi 3D tiskom kako bi ubrzali proizvodnju. Ventile proizvode besplatno, ali za sad ne planiraju proizvode učiniti javno dostupnima, a već su ih kontaktirale i druge bolnice, tražeći još ventila.

“Svaki ventil ima veoma uske rupice i cjevčice, manje od 0.8m; nije lako isprintati dijelove,” rekao je CEO Christian Fracassi. “Osim toga, morate paziti da se proizvod ne kontaminira. Mora se proizvoditi u kliničkim uvjetima.”

“Nismo spavali dva dana, pokušavamo spasiti živote”, rekao je CEO Fracassi.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content