Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Italijani 3D štampačima spašavaju živote

Italijanska 3D štamparija Isinnova odlučila je da pomogne u ovoj kriznoj situaciji oko COVID-19 u kojoj se nalazi ceo svet, tako što je počela da pravi skupe delove za respiratore – besplatno!

Za svakog pacijenta koji je vezan na respirator potrebno je koristiti ventil koji ga povezuje s aparatom i koji treba promeniti na svakih 8 sati. U bolnici u Breši, 250 pacijenata bilo je vezano na respiratore, a njihov stalni dobavljač ventila nije mogao da isporuči toliku zalihu u kratkom roku. Tada su kontaktirali kompaniju Isinnova, čijim tehnolozima je bilo potrebno samo tri sata da osmisle prototip za ventile.

„Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcioniše, tako da smo požurili nazad u ofis i počeli da štampamo nove ventile; dobili smo porudžbinu od 100 komada.” rekao je inženjer Alessandro Romaioli za BBC News, kako prenosi Forbs.

Pošto je za štampu jednog ventila potrebno sat vremena, a štamparija Isinnova ima šest 3D štampača, odlučili su da udruže snage sa još jednom lokalnom štamparijom koja se bavi 3D štampom kako bi ubrzali proizvodnju. Ventile proizvode besplatno, ali zasad ne planiraju da proizvode učine javno dostupnima, a već su ih kontaktirale i druge bolnice, tražeći još ventila.

„Svaki ventil ima veoma uske rupice i cevčice, manje od 0.8m; nije lako odštampati delove”, rekao je njihov CEO Christian Fracassi. „Osim toga, morate paziti da se proizvod ne kontaminira. Mora se proizvoditi u kliničkim uslovima.”

„Nismo spavali dva dana, pokušavamo spasiti živote”, zaključio je CEO Fracassi.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content