Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tisak knjiga – sve se promijenilo – pogled na nove poslovne modele

Industrija tiska knjiga odličan je primjer za ilustrirati transformaciju cijele industrije tiska. Tiskane knjige još su uvijek dostupne, ali proces njihove proizvodnje potpuno se promijenio i nastavit će se razvijati, prvenstveno vođen potpunom digitalizacijom.
Naime, jedna od značajnih promjena kojoj svjedočimo posljednjih godina vezana je uz potražnju za knjigama. Prema nekim statistikama, prodaje raste i u Europi i u SAD-u. Međutim, tradicionalne knjižare gube tržišni udio, jer kupci sve više preferiraju online i izravne prodajne kanale, koji predstavljaju više od 45% ukupnog prihoda izdavača. Za učinkovito upravljanje takvom potražnjom, precizno predviđanje postalo je ključno. Izdavači trebaju prepoznati potrebe tržišta, izbjegavajući pritom prekomjerno tiskanje koje premašuje potražnju.

Digitalni tisak – definitivno

Održivost u izdavačkoj industriji postala je glavni prioritet. Tehnološke inovacije i korištenje lokalnih tiskarskih pogona pomažu ublažiti prekomjernu proizvodnju i pretisak, kao i riješiti problem povrata. Izdavači također istražuju načine za smanjenje upotrebe papira, kao što je premještanje bilješki o knjigama i bibliografija online (dostupno putem QR kodova) ili optimiziranje izbora prijevoda kako bi se smanjio broj riječi. Optimizacija formata još je jedna opcija, gdje suptilne promjene formata (npr. malo manje stranice) mogu značajno smanjiti potrošnju papira. Nadalje, poboljšanje učinkovitosti distribucije i optimiziranje transporta pokretači su održivosti, koji zahtijevaju snažnu integraciju između trgovaca, izdavača, distributera i tiskara.

Konačno, prihvaćanje digitalnog tiska za knjige postalo je definitivno. Ink jet tehnologija je visoko produktivna i pouzdana, sa standardnim vremenom neprekidnog rada od 90%. Točka preklapanja između analognog i digitalnog nalazi se na oko 6000 kopija u crno-bijeloj tehnici i 3000 kopija u boji. Iz perspektive kvalitete, mnoga ink jet rješenja sposobna su ispisivati i na presvučene i na nepremazane medije, dajući rezultate usporedive s ofsetnim tiskom.

Traži se sveobuhvatan softver za poslove tiska knjiga

No, kako se tiskari mogu otisnuti na svoje digitalno putovanje? Tržište nudi brojna rješenja, od pristupačnih do skupljih opcija. Iako su mnoga od ovih rješenja izvrsna u upravljanju određenim procesima, često zahtijevaju velika ulaganja u integraciju i prilagodbu. Dobavljači digitalnih tehnologija pružaju neka rješenja za poboljšanje, ali pronalaženje dokazanih radnih procesa koji omogućuju automatizaciju cjelokupnog procesa tiskanja knjiga od početka do kraja ostaje izazov.
U stvarnosti, automatizacija obuhvaća različite funkcionalnosti, od prodaje do administracije, od proizvodnje do logistike, od sigurnosti podataka do upravljanja kvalitetom. To znači da sveobuhvatni softver za upravljanje poslovima tiskan knjiga treba pružiti sljedeće:

  • automatizaciju u upravljanju računima i narudžbama
  • automatizacija u primanju datoteka, spremnih za arhiviranje i ispis
  • automatizacija u pripremi za tisak
  • automatizaciju u upravljanju poslovima i praćenju, od proizvodnje pojedinačnih knjiga do velikih naklada: softver bi trebao prikupljati narudžbe i grupirati ih prema vrsti papira, kvaliteti ispisa i zahtjevima završne obrade
  • automatizaciju u praćenju narudžbi i isporuka: nakon proizvodnje, serije bi trebale biti lako sljedive, omogućujući tiskarama knjiga da organiziraju otpremu, dok izdavači mogu nadzirati sve operacije.

Konačno, robusna softverska platforma trebala bi biti kompatibilna s različitim strojevima i postavkama doradne opreme.
Međutim, ulaganje u digitalne tehnologije zahtijeva dubinsko IT znanje na razini tvrtke i uspostavu snažnog IT odjela. Samo nekoliko tiskara posjeduje takve mogućnosti. Obično su te tvrtke nastale iz transakcijskog tiska, no često se bore izaći izvan svoje zone komfora unatoč padu prihoda. Osim toga, mnogi tiskari knjiga prešli su na digitalni tisak, ali s uskom vizijom, fokusirajući se isključivo na smanjenje troškova, a ne na dodavanje vrijednosti za svoje kupce, u osnovi koristeći digitalnu tehnologiju kao analognu zamjenu.
Svaka osoba koja prisustvuje drupi 2024 imat će svoj dnevni red. Međutim, za tržište tiska knjiga izgradnja odnosa i partnerstava bit će strateška.

Autor: Francesco Crotti – business consultant in digital printing, packaging and textile
www.drupa.com

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content