PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Štampa knjiga – sve se promenilo – pogled na nove poslovne modele

Industrija štampanja knjiga je odličan primer za ilustraciju transformacije celokupne štamparske industrije. Štampane knjige su i dalje dostupne, ali proces njihove proizvodnje se potpuno promenio i nastaviće da se razvija, prvenstveno vođen potpunom digitalizacijom.
Naime, jedna od značajnih promena kojima smo svedoci poslednjih godina odnosi se na potražnju za knjigama. Prema nekim statistikama, prodaja raste i u Evropi i u SAD. Međutim, tradicionalne knjižare gube udeo na tržištu, pošto kupci sve više preferiraju onlajn i direktne kanale prodaje, koji predstavljaju više od 45% ukupnog prihoda izdavača. Za efikasno upravljanje takvom potražnjom, precizno predviđanje je postalo od suštinskog značaja. Izdavači treba da prepoznaju potrebe tržišta istovremeno izbegavajući prekomerno štampanje koja prevazilazi potražnju.

Digitalna štampa – definitivno

Održivost u izdavačkoj industriji postala je glavni prioritet. Tehnološke inovacije i korišćenje lokalnih štamparija pomažu u ublažavanju prekomerne proizvodnje i prekomerne štampe, kao i rešavanju problema povraćaja. Izdavači takođe istražuju načine da smanje upotrebu papira, kao što je premeštanje beleški i bibliografija na mreži (dostupnih preko QR kodova) ili optimizacija izbora prevoda kako bi se smanjio broj reči.
Optimizacija formata je još jedna opcija, gde suptilne promene formata (npr. malo manje stranice) mogu značajno smanjiti potrošnju papira. Štaviše, poboljšanje efikasnosti distribucije i optimizacija transporta pokretači su održivosti, koji zahtevaju snažnu integraciju između prodavaca, izdavača, distributera i štampara.
Konačno, usvajanje digitalne štampe za knjige postalo je definitivno. Ink jet tehnologija je visoko produktivna i pouzdana, sa standardnim radnim vremenom od 90%. Tačka preklapanja između analognog i digitalnog je oko 6.000 crno-belih kopija i 3.000 kopija u boji. Iz perspektive kvaliteta, mnoga rešenja za ink jet mogu da štampaju i na premazanim i na neprevučenim medijima, dajući rezultate uporedive sa ofset štampom.

Traži se sveobuhvatan softver za poslove štampanja knjiga

Ali kako štampači mogu da krenu na svoje digitalno putovanje? Tržište nudi brojna rešenja, od pristupačnih do skupljih opcija. Iako su mnoga od ovih rešenja izvrsna u upravljanju određenim procesima, često zahtevaju velika ulaganja u integraciju i prilagođavanje. Prodavci digitalne tehnologije pružaju neka rešenja za poboljšanje, ali pronalaženje dokazanih tokova posla koji omogućavaju automatizaciju celog procesa štampanja knjiga od početka do kraja ostaje izazov.
U stvarnosti, automatizacija obuhvata različite funkcionalnosti, od prodaje do administracije, od proizvodnje do logistike, od bezbednosti podataka do upravljanja kvalitetom. To znači da bi sveobuhvatni softver za upravljanje poslovima štampanja trebalo da obezbedi sledeće:

  • automatizacija u upravljanju računima i nalozima
  • automatizacija u prijemu fajlova, spremnih za arhiviranje i štampanje
  • automatizacija u pripremi za štampu
  • automatizacija u upravljanju i praćenju poslova, od proizvodnje pojedinačnih knjiga do velikih tiraža: softver treba da prikuplja narudžbine i grupiše ih prema vrsti papira, kvalitetu štampe i zahtevima za završnu obradu
  • automatizacija u praćenju porudžbina i isporuka: nakon proizvodnje, serije treba da budu lako sledljive, omogućavajući štamparima knjiga da organizuju isporuku, dok izdavači mogu da prate sve operacije.

Konačno, robusna softverska platforma treba da bude kompatibilna sa različitim postavkama mašina i opreme za završnu obradu.
Međutim, ulaganje u digitalne tehnologije zahteva duboko IT znanje na nivou kompanije i uspostavljanje jakog IT odeljenja. Samo nekoliko štampača ima takve mogućnosti. Obično su ove kompanije rođene iz transakcijskog štampanja, ali se često bore da izađu iz svoje zone komfora uprkos opadanju prihoda. Pored toga, mnogi štampari knjiga su prešli na digitalnu štampu, ali sa uskom vizijom, fokusirajući se isključivo na smanjenje troškova, a ne na dodavanje vrednosti svojim klijentima, u suštini koristeći digitalnu tehnologiju kao analognu zamenu.
Svaka osoba koja prisustvuje Drupi 2024 imaće svoj dnevni red. Međutim, za tržište štampanja knjiga, izgradnja odnosa i partnerstva biće od strateškog značaja.


Autor: Frančesko Kroti – konsultant za digitalnu štampu, ambalažu i tekstil
www.drupa.com

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content