PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tiskari podijeljeni: 50 % vjeruje u poboljšanje situacije do kraja godine, druga polovica uvjerena u pogoršanje

Prije mjesec dana objavili smo rezultate istraživanja kojeg smo proveli među domaćim tiskarama želeći vidjeti kako su dočekale udar koronavirusa te koliki je utjecaj imao na poslovanje. Rezultati nas nisu iznenadili. Opseg poslova većini je pao između 70 i 80%. Pad opsega poslovanja odrazio se naravno i na pad prihoda koji je u prosjeku kod većine bio između 50 i 60% manji.

No, kako su tim istraživanjem bila obuhvaćena i prva dva ovogodišnja mjeseca te dio trećeg, kada su stvari još koliko-toliko funkcionirale, u suradnji s Udruženjem grafičko-prerađivačke industrije HGK odlučili smo napraviti novo istraživanje te vidjeti stanje uspoređujući  4. mjesec 2019., kada je sve bilo normalno, sa 4. mjesecom 2020. u kojem je na snazi bilo novo-normalno.

S obzirom da najveći udio na domaćem tržištu, gotovo 80%, čine mikro i male tiskare, i ovaj put je najveći dio odgovora došao upravo od njih.
Najveći dio tiskara koje su nam poslale svoje odgovore bavi se poslovima komercijalnog tiska (36,1%), novinskog i revijalnog tiska (25%) te tiskom knjiga, ambalaže i etiketa, tekstila i velikog formata (svaki oko 9%).

Ništa nije kao lani

Tijekom četvrtog mjeseca većina tiskara je i dalje radila. Nakon što je prošao prvobitni šok i spoznaja da, za razliku od pjesme, ništa nije isto kao lani, krenulo se s prilagodbom. No, rezultati su pokazivali svoje. U odnosu na 4. mjesec 2019., 50% tiskara u 4. mjesecu 2020. bilježi pad opsega poslova između 55 i 60%, što znači da su tek rijetki oni koji se mogu pohvaliti rastom.

Što se rasta, odnosno pada prihoda tiče u prva četiri mjeseca ove u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, situacija je nešto blaža.
Naime, u prva četiri mjeseca pad prihoda u prosjeku je bio između 30 i 40%, pri čemu je mnoge spasio dobar početak 2020. godine. Rast prihoda opet bilježe tek rijetki.

Nema govora o zatvaranju posla

S obzirom da je 3. mjesec bio prvi za kojeg su isplaćivani poticaji vlade, zanimalo nas je u kojoj su mjeri tiskari zadovoljni njima te koliko su im pomogli. U istraživanju od prije mjesec dana svi anketirani istaknuli su kako bi situacija bila znatno drugačija da ovih mjera nije bilo. Pokazuju to i rezultati sada te 86% anketiranih ističe da su im mjere pomoći puno (61%), odnosno djelomično (25%) pomogle da opstanu. Onih koji nisu tražili pomoć za 4. mjesec je oko 8%.

Također, svi su i dalje uvjereni da će se pravo stanje stvari vidjeti nakon što prođe razdoblje od tri mjeseca koliko traje vladina pomoć gospodarstvu.

Upravo iz tog razloga zanimala nas je projekcija tiskara što očekuju da donosi zadnji kvartal ove godine. Rezultat pomalo iznenađuje. Naime, 50% čine optimisti koji vjeruju da kraj godine donosi smirivanje situacije i pokretanje poslovanja, dok je drugih 50% uvjereno u dodatno pogoršanje i još veće probleme. Bit će zanimljivo vidjeti tko je u pravu.

No, unatoč tome što je puno onih koji ne vjeruju da kraj godine znači rast poslovanja, velika većina, njih čak 81%, ipak niti ne razmišlja o zatvaranju tvrtke. To samo znači da su vjera u svjetlo na kraju tunela i u tisak kao posao jači od svih virusa.  

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content