Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Štampari podeljeni: 50% veruje u poboljšanje situacije do kraja godine, druga polovina uverena u pogoršanje

Pre mesec dana objavili smo rezultate istraživanja koje smo sproveli među domaćim štamparijama u želji da vidimo kako su dočekale udar korona virusa i koliki je on uticaj imao na poslovanje. Rezultati nas nisu iznenadili. Obim poslova kod većine je opao između 70 i 80%. Pad obima poslovanja odrazio se naravno i na pad prihoda koji je u proseku kod većine bio između 50 i 60% manji.

No, kako su tim istraživanjem obuhvaćena i prva dva meseca ove godine, i delimično treći, dok su stvari još koliko-toliko funkcionisale, u saradnji sa Udruženjem grafičko-prerađivačke industrije HGK odlučili smo da napravimo novo istraživanje i vidimo stanje upoređujući  4. mesec 2019, kada je sve bilo normalno, sa 4. mesecom 2020, tokom koga je na snazi bilo novo-normalno.

S obzirom na to da najveći udeo na domaćem tržištu, gotovo 80%, imaju mikro i male štamparije, i ovaj put je najveći deo odgovora došao upravo od njih. Većina štamparija koja nam je poslala svoje odgovore se bavi poslovima komercijalne štampe (36,1%), štampe novina i magazina (25%) i štampom knjiga, ambalaže i etiketa, tekstila i velikog formata (oko 9% svaki).

Ništa nije kao prošle godine

Tokom četvrtog meseca, većina štamparija je i dalje radilaNakon što je prošao prvobitni šok i spoznaja da, za razliku od pesme –„ništa nije isto kao lani“, počelo je prilagođavanje. No, rezultati su pokazivali svoje. U odnosu na 4. mesec 2019, 50% štamparija u 4. mesecu 2020. beleži pad obima poslovaнја između 55 i 60%, što znači da su  retki oni koji se mogu pohvaliti rastom.

Što se rasta, odnosno pada prihoda tiče, tokom prva četiri meseca ove u odnosu na prva četiri meseca prošle godine, situacija je nešto blaža. Naime, tokom prva četiri meseca, pad prihoda je u proseku bio između 30 i 40%, pri čemu je mnoge spasio dobar početak 2020. godine. Rast prihoda opet beleže tek pojedinci.

Nema govora o zatvaranju posla

S obzirom na to da je 3. mesec bio prvi tokom kog su isplaćivani podsticaji vlade, zanimalo nas je u kojoj su meri štampari zadovoljni njima i koliko su im pomogli. U istraživanju od pre mesec dana, svi anketirani istakli su kako bi situacija bila znatno drugačija da ovih mera nije bilo. Pokazuju to i rezultati sada, pa 86% anketiranih ističe da su im mere pomoći puno (61%), odnosno delimično (25%) pomogle da opstanu. Onih koji nisu tražili pomoć za 4. mesec je oko 8%.

Takođe, svi su i dalje uvereni da će se pravo stanje stvari videti nakon što prođe period od tri meseca, koliko traje vladina pomoć privredi.

Upravo iz tog razloga zanimala nas je projekcija štamparija, odnosno, šta očekuju da zadnji kvartal ove godine donese. Rezultat pomalo iznenađuje. Naime, 50% čine optimisti koji veruju da kraj godine donosi smirivanje situacije i pokretanje poslovanja, dok je drugih 50% uvereno u dodatno pogoršanje i još veće probleme. Biće zanimljivo videti ko je u pravu.

Ipak, uprkos tome što je mnogo onih koji ne veruju da kraj godine znači rast poslovanja, velika većina njih, čak 81%, ipak ne razmišlja o zatvaranju kompanije. To samo znači da su vera u svetlo na kraju tunela i u štampu kao posao, jači od svih virusa.  

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content