Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U Skopju održan prvi specijalistički seminar o ambalaži

Ambalaža – ključni faktor sigurnosti proizvoda naziv je specijalističkog seminara održanog  srijedu, 6. 12. 2023. u Skopju. Nije to bio seminar samo za proizvođače ambalaže, nego i za sve one koji proizvode i pakiraju. O tome najbolje svjedoči veliki interes kojeg su pokazali predstavnici eminentnih proizvodnih tvrtki iz područja prehrambene i farmaceutske industrije te prodajnih lanaca. No, i mnogi drugi koji žele ići ukorak s trendovima pa i biti ispred njih.

Seminar su, prvi takav u Makedoniji, organizirale u partnerskoj suradnji tvrtke 6 Maj iz Skopja i Kaligraf iz Zagreba.
Prisutne je na samom početku pozdravila gđa Emilija Čatleska, menadžerica iz skopske tvrtke 6. Maj, istaknuvši važnost ovakvih skupova, ali i plan da se ova praksa nastavi i ubuduće.

Na samom početku, gosp. Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, stručnjak za sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije ambalaže, predstavio je trendove u području ambalaže. Naglasio je kako je na ambalaži danas velika odgovornost s obzirom da je preuzela najveći dio direktne komunikacije s potrošačem. U svjetlu najavljenih promjena regulative EU i sve snažnijeg utjecaja trendova vezanih uz zaštitu okoliša, najavio je i značajne novine koje bi mogle bitno promijeniti način upravljanja ambalažom. To će se prilično odraziti i na proizvođače iz EU okruženja koji izvoze u EU.

„Razvoj ambalaže bit će (a zapravo već i jest) usmjeren na smanjenje otpada, održivost i poboljšanje korisničkog iskustva“, zaključio je gosp. Karolyi.

Fleksibilna ambalaža proživljava najbolje doba

Kako odgovoriti na sve veće izazove s aspekta odabira novih modernih rješenja za ambalažu, govorio je gosp. Sašo Gorevski, tehnički direktor tiskare Fusterlarko iz Bitole koja se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže iz kartona. Okosnica njegovog izlaganja bio je upravo trend sve zahtjevnije komunikacije ambalaže s potrošačima pa je naveo kako je na tržištu sve više „pametne“ ambalaže. Rješenja koja koriste tehnologiju poput umjetne stvarnosti, označavanja naprednim kodovima poput QR, NFC, IoT, digitalnih vodenih žigova… proširuju mogućnosti komunikacije u neslućenim dimenzijama.

Presjek najnovijih rješenja fleksibilnih ambalažnih materijala napravio je gosp. Vangel Talevski, tehnički direktor tiskare Kiro Dandaro iz Bitole. Kako je rekao, tržište fleksibilne ambalaže stabilno i kontinuirano bilježi rast. No, i ambalaža je sve naprednija, modernija i udovoljava sve zahtjevnijim kriterijima. Zbog svojih svojstava, relativno prihvatljivih cijena i velikog raspona mogućnosti zaštite proizvoda, folije i tanki materijali upravo prolaze svoje najbolje doba.

O novostima koje vrlo izvjesno donose novi EU zakoni te cirkularnoj ekonomiji ambalaže i ambalažnog otpada govorila je gđa Željka Tihomirović iz Kaligrafa. U glavnim crtama predstavila je što će donijeti EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu kojom će se, bude li izglasana do 15. 3. 2024., znatno izmijeniti mnoge važeće regulative. Prema onome što je do sada poznato, čini se da će upravljanje ambalažom biti još složenije i zahtijevati još više dokumentacije. Istaknula je i važnost uključivanja ambalaže i ambalažnog otpada u cirkularnu ekonomiju kao jedine opcije koja bi mogla donijeti značajnije promjene. Oslonivši se na rezultate projekta Holy Grail, koji je uspio dokazati da će se ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima moći identificirati i razvrstavati u automatiziranom procesu, naglasila je da ima mjesta optimizmu te da promjene koje dolaze mijenjaju stvari nabolje.

Kako dobiti adekvatnu ambalažu sigurnu za proizvod

Seminar je završio predavanjem gosp. Karolyija o sigurnoj ambalaži. Govorio je o tome što su migracije i kako mogu nastati te koje su to nepoželjne tvari koje najčešće migriraju iz materijala u proizvod te ih treba držati pod strogom kontrolom.
Navodeći primjere, dao je i odgovor na pitanje kako izbjeći migracije i kako dobiti adekvatnu ambalažu sigurnu za proizvod. „Zakon  o pakiranju hrane propisuje načelo da ambalažni materijali ne smiju biti štetni za zdravlje i ne smiju u hranu prenositi tvari u količinama koje bi mogle dovesti do promjene u prirodi ili kvaliteti hrane. Odgovornost je pri tom na svim dionicima proizvodnog procesa. No, štetu nastalu u procesu proizvodnje i pakiranja trpi brend“ , zaključio je gosp. Karolyi.

Iskazani interes sudionika ukazao je na jasnu  potrebu za organiziranjem tematskih stručnih seminara. Stoga su organizatori potvrdili kako će ovakvih skupova biti i ubuduće.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content