PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

U Skoplju održan prvi specijalistički seminar o ambalaži

Ambalaža – ključni faktor bezbednosti proizvoda naziv je specijalističkog seminara održanog u sredu, 6. decembra 2023. godine u Skoplju. To nije bio samo seminar za proizvođače ambalaže, već i za sve one koji proizvode i pakuju. O tome najbolje svedoči veliko interesovanje predstavnika eminentnih proizvodnih kompanija iz prehrambene i farmaceutske industrije i prodajnih lanaca. Ali i mnogih drugih koji žele da idu u korak sa trendovima i predvide ih.

Seminar, prvi te vrste u Makedoniji, organizovali su u partnerstvu kompanije  6 Maj iz Skoplja i Kaligraf iz Zagreba.

Prisutne je na samom početku pozdravila gospođa Emilija Čatleska, menadžer kompanije 6. Maj, istakavši značaj ovakvih skupova, kao i plan da se ovakva praksa nastavi i ubuduće.

Na samom početku g. Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, stručnjak za sve aspekte tehnoloških rešenja i optimizacije ambalaže, predstavio je trendove u oblasti ambalaže. On je istakao da ambalaža danas ima veliku odgovornost. Preuzela je, naime najveći deo direktne komunikacije sa potrošačem. U svetlu najavljenih promena regulative EU i sve snažnijeg uticaja trendova vezanih za zaštitu životne sredine, najavio je i značajne novine koje bi mogle bitno da promene način upravljanja ambalažom. To će imati značajan uticaj na proizvođače iz okruženja EU koji izvoze u EU.„Razvoj ambalaže će biti (i zapravo već jeste) usmeren na smanjenje otpada, održivost i poboljšanje korisničkog iskustva“, zaključio je g. Karolyi.

Fleksibilna ambalaža doživljava svoje najbolje doba

Kako odgovoriti na sve veće izazove s aspekta odabira novih modernih rešenja za ambalažu, govorio je g. Sašo Gorevski, tehnički direktor štamparije Fusterlarko iz Bitolja, koja proizvodi kartonsku ambalažu od kartona. Okosnica njegovog izlaganja bio je upravo trend sve zahtevnije komunikacije ambalaže sa potrošačima, pa je naveo da je na tržištu sve više „pametne“ ambalaže. Rešenja koja koriste tehnologiju kao što je veštačka realnost, označavanje naprednim kodovima kao što su QR, NFC, IoT, digitalni vodeni žigovi… proširuju mogućnosti komunikacije u neslućenim dimenzijama.

Presek najnovijih rešenja fleksibilnih ambalažnih materijala napravio je g. Vangel Talevski, tehnički direktor štamparije Kiro Dandaro iz Bitolja. Kako je rekao, tržište fleksibilne ambalaže stabilno i kontinuirano raste. Međutim, i pakovanje je sve naprednije, modernije i ispunjava sve zahtevnije kriterijume. Zbog svojih svojstava, relativno povoljnih cena i širokog spektra mogućnosti zaštite proizvoda, folije i tanki materijali upravo doživljavaju svoj vrhunac.

Gospođa Željka Tihomirović iz Kaligrafa govorila je o novostima koje će novi zakoni EU sasvim sigurno doneti i o kružnoj ekonomiji ambalaže i ambalažnog otpada. Ona je u glavnim crtama iznela šta će doneti Uredba EU o ambalaži i ambalažnom otpadu, koja će, ukoliko bude izglasana do 15. marta 2024. godine, značajno promeniti mnoge aktuelne propise. Iz onoga što je do sada poznato, čini se da će upravljanje ambalažom biti još složenije i zahtevati još više dokumentacije. Takođe je istakla značaj uključivanja ambalaže i ambalažnog otpada u cirkularnu ekonomiju kao jedine opcije koja može doneti značajne promene. Oslanjajući se na rezultate projekta Holy Grail, koji je uspeo da dokaže da će ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima moći da se identifikuje i sortira u automatizovanom procesu, ona je istakla da ima prostora za optimizam i da će promene koje dolaze unaprediti stvari i doneti boljitak.

Kako doći do adekvatneambalaže koja je bezbedno za proizvod?

Seminar je završen predavanjem g. Karolyia o bezbednoj ambalaži. On je govorio o tome šta je migracija i kako do nje može doći, te koje su to nepoželjne materije koje najčešće migriraju iz materijala u proizvod i koje treba držati pod strogom kontrolom.

Navodeći primere, dao je odgovor i na pitanje kako izbeći migracije i kako doći do adekvatnog, bezbednog pakovanja za proizvod. „Zakon o ambalaži hrane propisuje princip da materijali za pakovanje ne smeju biti štetni po zdravlje i ne smeju da prenesu supstance u hranu u količinama koje mogu dovesti do promene prirode ili kvaliteta hrane. Odgovornost je na svim zainteresovanim stranama u procesu proizvodnje. Međutim, štetu nastalu u procesu proizvodnje i pakovanja snosi brend“, zaključio je g. Karolyi.

Izraženo interesovanje učesnika ukazalo je na jasnu potrebu za organizovanjem tematskih stručnih seminara. Stoga su organizatori potvrdili da će ovakvih skupova biti i ubuduće.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content