PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uspješna workflow automatizacija u samo tri koraka

Rezultati istraživanja pokazuju da je tvrtkama koje su tijekom 2019. i 2020. automatizirale svoje tijekove rada prihod rastao dvostruko brže od onih koji to nisu učinile. Smanjivanje pogrešaka, povećana produktivnost, skalabilnost, zadovoljni zaposlenici i kupci – lista prednosti koju donosi workflow automatizacija duga je. Sve su to više nego dobri razlozi da se tvrtke pozabave ovom temom.
U nastavku donosimo tri jednostavna koraka kako to učiniti.

1. korak –  Utvrditi i razumjeti radne procese

U prvom koraku, prije implementacije, ključno je utvrditi ciljna područja za moguću automatizaciju. Gdje se najbrže može postići najveća korist? Kako promjene međusobno djeluju u odnosu na druge procese? Mnogi menadžeri nemaju uvid u to koji ručni zadaci svakodnevno usporavaju zaposlenike. Stoga je u prvi korak poželjno zaposlenike. Jednom kada se utvrde najveće prepreke u operativnom poslovanju, moguće je razmotriti na koji se način odgovarajući procesi mogu digitalno transformirati

2. korak – Mapiranje i procjena tijekova rada koji će biti automatizirani

Drugi je korak stvaranje sveobuhvatnog plana. Treba naznačiti na kojem području i kojim procesima treba dati prioritet i koja se dodana vrijednost može očekivati. Da bi se to učinilo, prvo treba analizirati gdje se unutar tvrtki nalaze najsloženiji ručni procesi i tko je za njih odgovoran. Zatim treba izraditi plan. Tek nakon toga odabiru se tijekovi rada koji imaju najviše smisla u kontekstu dodane vrijednosti za tvrtku, ROI-a te pozitivnog utjecaja na zaposlenike i kupce. Tijekovi rada koji zahtijevaju malo ljudske intervencije pružaju dodatnu fleksibilnost.

3. korak – Implementacija pravog rješenja

Nakon što se zajedno s tehnološkim partnerom čije je wokflow rješenje odabrano razradi jasan plan automatizacije tijeka rada, implementacija započinje. Pritom se mora osigurati da implementacija ne rezultira s previše prekida rada te da se kritični procesi mogu nastaviti. Korisno je započeti s nepopularnim procesima koje je lako automatizirati te sve izazove koji se javljaju riješiti pomoću rješenja za automatizaciju koja se mogu odmah koristiti. To cjelokupni projekt gura prema naprijed te zadovoljava upravu.

Zapamtite! Automatizacija tijeka rada je proces

To što je određeni proizvodni proces uspješno automatiziran ne znači da je projekt dovršen. Digitalna transformacija je proces. Tvrtkama se stoga savjetuje da od samog početka kontinuirano provode analize i održavanje kako bi išle u korak s promjenama u radnim procesima i zahtjevima poslovanja.

O tome kako procijeniti stupanj zrelost poduzeća u kontekstu rješenja koja pretpostavlja Industrija 4.0. , govorit će se i na konferenciji Print 4.0 koja se 26. 10. 2021. održava u Hotelu Antunović u Zagrebu.

Ne propustite! Bit će zanimljivo i korisno! Prijavite se!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content