PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U tvornicama diljem svijeta radi 2,7 milijuna robota

U prošloj godini zabilježen je rekordan broj industrijskih robota u tvornicama diljem svijeta, njih čak 2,7 milijuna, objavljeno je u izvješću World Robotics 2020. Porast je to od 12% u odnosu na prošlu godinu. Prodaja novih robota ostala je tako na visokoj razini, s 373.000 jedinica isporučenih globalno u 2019. godini.

“Količine industrijskih robota koji danas rade u tvornicama širom svijeta na najvišoj su razini povijesti”, kaže Milton Guerry, predsjednik Međunarodne federacije robotike. „Potaknuti pričom o uspjehu pametne proizvodnje i automatizacije, ovo je svjetski porast od oko 85% u roku od pet godina (2014.–2019). Nedavno usporavanje prodaje od 12% odraz je teških vremena koja proživljavaju dvije glavne industrije kupaca, automobilska i električna/elektronička. Uz to, posljedice pandemije koronavirusa na globalno gospodarstvo još se ne mogu u potpunosti procijeniti, no i proizvođači robota prilagođavaju se „novoj normalnoj“ situaciji razvojem novih aplikacija i rješenja. Do kraja ove godine ne očekuju se velike narudžbe, procjene su da će 2021. godine doći do oporavka, no on može potrajati i do 2022. ili 2023. godine da bi dosegnuo razinu prije krize”, kaže Guerry.

Izvještaj Međunarodne federacije robotike predviđa da će zahtjevi za socijalnom distancom povećati potražnju za robotima u sektoru elektronike. Također se predviđa i velika potražnja za novim aplikacijama u području zdravstvene zaštite za proizvodnju osobne zaštitne opreme.

Azija je i dalje najjače tržište industrijskih robota: operativne količine za Kinu koja je najveći usvajatelj ovih rješenja porasle su 21% i u 2019. dosegnule oko 783 000 jedinica.
Europa je dosegnula operativnu zalihu od 580 000 jedinica u 2019.,što je porast od 7%. Njemačka je i dalje glavni korisnik s operativnim zalihama od oko 221.500 jedinica.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content