Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U fabrikama širom sveta radi 2,7 miliona robota

U prošloj godini je zabeležen rekordan broj industrijskih robota u fabrikama širom sveta, njih čak 2,7 miliona, objavljeno je u izveštaju World Robotics 2020. To predstavlja porast  od 12% u odnosu na prošlu godinu. Prodaja novih robota ostala je tako na visokom nivou, sa 373.000 jedinica isporučenih na globalnom nivou u 2019. godini.

„Količine industrijskih robota koji danas rade u fabrikama širom sveta na najvišem su istorijskom nivou”, kaže Milton Guerry, predsednik Međunarodne federacije robotike. „Podstaknuti pričom o uspehu pametne proizvodnje i automatizacije, ovo je svetski porast od oko 85% u roku od pet godina (2014.–2019). Nedavno usporavanje prodaje od 12% odraz je teških vremena koja proživljavaju dve glavne industrije kupaca, automobilska i elektronsko/električna. Uz to, posledice pandemije korona virusa na globalnu privredu još se ne mogu u potpunosti proceniti, ali i proizvođači robota se prilagođavaju „novoj normalnoj“ situaciji razvojem novih aplikacija i rešenja. Do kraja ove godine, ne očekuju se velike narudžbe, procene su da će 2021. godine doći do oporavka, no on može potrajati i do 2022. ili 2023. godine da bi dosegao nivo pre krize”, kaže Guerry.

Izveštaj Međunarodne federacije robotike predviđa da će zahtevi za socijalnom distancom povećati potražnju za robotima u sektoru elektronike. Takođe se predviđa i velika potražnja za novim aplikacijama u području zdravstvene zaštite za proizvodnju lične zaštitne opreme.

Azija je i dalje najjače tržište industrijskih robota: operativne količine za Kinu koja je najviše usvojila ova rešenja porasle su 21% i u 2019. dosegle oko 783.000 jedinica.

Evropa je dosegla operativnu zalihu od 580.000 jedinica u 2019, što je porast od 7%. Nemačka je i dalje glavni korisnik s operativnim zalihama od oko 221.500 jedinica.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content