PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Unatoč padu i neizvjesnosti većina tiskara u Hrvatskoj radi (ili barem pokušava)

Da su pandemija koronavirusa i mjere koje su donesene za njezino suzbijanje utjecale i na grafičku industriju, ne treba posebno naglašavati. Grafička industrija kao uslužno-proizvodna djelatnost usko je vezana uz cjelokupno stanje gospodarstva koje, u ovom trenutku, uz iznimku malog broja grana, stoji.

U želji da pokušamo steći što realniju sliku stanja i pogođenosti domaće grafičke industriji, proteklih tjedana proveli smo telefonsku anketu među tiskarama različitih profila. S obzirom na to da je u Hrvatskoj registrirano više od 500 tvrtki koje se bave poslovima tiska, bilo je nemoguće sve ih kontaktirati.

Kontaktirali smo gotovo sto tiskara iz svih dijelova Hrvatske, od onih koje rade po principu „one man bend“, preko mikro i malih koje imaju od 5 do 50 zaposlenih pa sve do srednjih i velikih s više od 50 zaposlenih. Najveći udio na hrvatskom tržištu, gotovo 80 %, čine mikro i male tiskare koje su ovom situacijom i najviše pogođene.

Najveći dio kontaktiranih tiskara bio je vezan uz poslove komercijalnog tiska, zatim ambalaže i etiketa, tiska velikog formata te tiska knjiga.

Opseg poslova većini je pao između 70 i 80 posto

Svi, osim proizvođača ambalaže kod kojih pad nije tako snažno izražen, bilježe pad opsega poslovanja u prosjeku između 70 i 80 %. Pad opsega poslovanja nisu uspjeli ublažiti niti oni kojima su prva dva ovogodišnja mjeseca bila uspješna. Teško je izdvojiti tko je najviše pogođen jer svakome je njegov segment najvažniji, no ono što smo uočili je da su tiskare koje su bile primarno vezano uz turizam i event industriju zaista značajno stradale.

Pad opsega poslovanja odrazio se naravno i na pad prihoda koji je u prosjeku u odnosu na isto razdoblje prošle godine kod većine između 50 i 60 % manji.

No, ono što je zanimljivo i u ovoj situaciji vrlo pozitivno je činjenica da većina tiskara i dalje radi. Neki odrađuju zaostatke, nekima na kapaljku stižu novi poslovi, neki su se jednostavno prebacili na poslove od kojih u ovom trenutku mogu donekle preživjeti, a ima i onih koji strojeve pale samo iz razloga da se boja ne zapeče. Najvažnije je da o zatvaranju i prekidu poslovanja u ovom trenutku većina kontaktiranih (njih oko 80%) ne razmišlja.

Otpuštanje radnika zadnja opcija

Tome su svakako pridonijele i vladine mjere koje su tiskarima omogućile da za početak zadrže radnike. No, svi do jednog istaknuli su kako bi situacija bila znatno drugačija da ovih mjera, kojima većina daje ocjenu tri, nema. Svi se slažu i da će se pravo stanje stvari vidjeti nakon što prođu ova tri mjeseca koliko traje vladina pomoć gospodarstvu, no isto tako ističu da su puno naučili iz situacije u kojoj se ekonomija našla 2008., većina njih kaže da je ovaj put puno spremnija.

Zahvaljujući vladinim mjerama niti broj otpuštenih radnika nije velik. Njih 60% reklo nam je da za sada ne planira otpuštanja, 20% njih sigurno je da će određeni broj ljudi ipak morati otpustiti dok kod ostalih ovisi o razvoju situacije.

Naravno, ono što sve najviše muči je neizvjesnost te daljnji očekivani pad potražnje za robama i uslugama. Kako kažu, ukoliko se situacija ne smiri, pravi izazovi i priče o opstanku očekuju nas na jesen.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content