Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Usprkos padu i neizvesnosti štampara u Hrvatskoj radi (ili barem pokušava)

Da su pandemija korona virusa i mere koje su donešene za njeno suzbijanje uticale i na grafičku industriju, ne treba posebno naglašavati. Grafička industrija kao uslužno-proizvodna delatnost, usko je povezana sa celokupnim stanjem u privredi koje, u ovom trenutku, uz izuzetak malog broja sektora, stoji.

U želji da pokušamo da steknemo što realniju sliku stanja i mere u kojoj je domaća grafička industrija pogođena, proteklih nedelja smo sproveli telefonsku anketu među štamparijama različitih profila. S obzirom na to da je u Hrvatskoj registrovano više od 500 kompanija koje se bave štampom, bilo je nemoguće kontaktirati ih sve.

Kontaktirali smo skoro sto štamparija iz svih delova Hrvatske, od onih koje rade po principu „one man show“, preko mikro i malih koje broje od 5 do 50 zaposlenih, pa sve do srednjih i velikih sa preko 50 zaposlenih. Najveći udeo na hrvatskom tržištu, gotovo 80 %, čine mikro i male štamparije koje su ovom situacijom i najviše pogođene.

Najveći deo kontaktiranih štamparija bavi se poslovima komercijalne štampe, zatim ambalaže i etiketa, štampe velikog formata i štampe knjiga.

Obim posla kod većine je opao između 70 i 80 posto

Svi, osim proizvođača ambalaže kod kojih pad nije tako izražen, beleže pad obima poslovanja u proseku između 70 i 80 %. Pad obima poslovanja nisu uspeli da ublaže ni oni kojima su prva dva meseca ove godine bila uspešna. Teško je reći ko je najviše pogođen jer je svakome njegov segment poslovanja najvažniji, ali ono što smo uočili jeste da su štamparije koje su primarno bile vezane za turizam i event industriju zaista značajno stradale.

Pad obima poslovanja odrazio se naravno i na pad prihoda koji je u odnosu na isti period prošle godine, kod većine, manji u proseku između 50 i 60 %.

Međutim, ono što je zanimljivo i u ovoj situaciji vrlo pozitivno jeste činjenica da većina štamparija i dalje radi. Neki odrađuju zaostale poslove, nekima lagano stižu novi poslovi, neki su se jednostavno prebacili na poslove od kojih u ovom trenutku mogu donekle preživeti, a ima i onih koji štampače pale samo iz razloga da se boja ne zapeče. Najvažnije je da o zatvaranju i prekidu poslovanja u ovom trenutku, većina kontaktiranih (njih oko 80%) ne razmišlja.

Otpuštanje radnika poslednja opcija

Tome su svakako doprinele i vladine mere koje su štamparijama za početak omogućile da zadrže radnike. Ipak, svi su istakli kako bi situacija bila znatno drugačija da ovih mera, kojima većina daje ocenu tri, nema. Svi se slažu i da će se pravo stanje stvari videti nakon što prođu ova tri meseca koliko traje vladina pomoć privredi, ali isto tako ističu da su puno naučili iz situacije u kojoj se ekonomija našla 2008., pa većina njih tvrdi da su ovog puta znatno spremniji.

Zahvaljujući vladinim merama, broj otpuštenih radnika nije veliki. Njih 60% reklo nam je da za sada ne planira otpuštanja, 20% njih je sigurno da će određeni broj ljudi ipak morati da otpusti, dok kod ostalih sve zavisi od razvoja situacije.

Naravno, ono što sve najviše muči jeste neizvesnost i dalji očekivani pad potražnje za robama i uslugama. Kako kažu, ukoliko se situacija ne smiri, pravi izazovi i priče o opstanku očekuju nas na jesen.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content