PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Upoznajte DTF tehnologiju

U novoj epizodi serijala „Let’s talk about“ predstavljamo DTF, odnosno DirectToFilm tehnologiju. Njezin je dolazak na tržište na neki način prošao neopaženo. No, unatoč tome, DTF tehnologija tiska krupnim koracima ulazi u grafičku industriju.

O DTF tehnologiji razgovarali smo s gosp. Dragišom Mickoskim, vlasnikom i  direktorom Symbol Grupe te gosp. Danijelom Galincem, direktorom tvrtke Nanodiy. Naime, ove su dvije tvrtke pioniri u dovođenju i predstavljanju DTF Tehnologije na domaćem i regionalnom tržištu.

O čemu se u stvari radi? Najkraće rečeno, DTF je sinonim za digitalnu proizvodnju termo preslikača s ink jet pisačima, odnosno DTF spaja ink jet pisače, film te grafičko ljepilo u jednu tehnologiju.

Kada je o pisačima riječ, kako nam je rekao gosp. Galinec, koristi se uglavnom Micro Piezo tehnologija ispisnih glava. Što se filmova tiče, bitno je da na sebi imaju premaz koji omogućuje da boje koje se otiskuju imaju brzu reakciju, da se brzo suše, da se ne miješaju te da bijela boja ostane svježa kako bi se na nju moglo nanijeti ljepilo. Najveći je izazov, kažu naši sugovornici, pronaći film sa svim navedenim karakteristikama te da ima savršenu otpornost na pranje.

Važno je također napomenuti da papiri koji se koriste kod sito tiska za izradu sito preslikača ne odgovaraju za DTF.
Kod izbora grafičkog ljepila, kažu, također treba biti oprezan jer na tržištu je prisutan široki raspon ljepila, a ono o čemu svakako treba voditi računa je da ljepilo ispunjava ekološke standarde.

Prednosti DTF-a

Prednosti DTF tehnologije prije svega su lakoća korištenja, ekonomična cijena te brza izrada kvalitetnih i trajnih personalizirani proizvodi.
U usporedbi s tradicionalnim metodama tiska kao što su sitotisak i DTG,  DTF pisači su cjenovno povoljniji zbog čega DTF postaje jedna od najpopularnijih tehnologija za tisak tekstila.

Kako je rekao gosp. Mickoski DTF tehnologija savršeno se nadopunjuje sa sitotiskom i DTG-om jer naklade nisu uvijek velike da bi se radilo u sitotisku niti su sve aplikacije pogodne za direktni tisak.

U svakom slučaju, o DTF tehnologiji zasigurno ćemo još puno govoriti.
Ako planirate ući na tržište personaliziranog tiska tekstila malih naklada, onda svakako razmislite o DTF tehnologiji. Najvažnije osnovne informacije saznajte u intervju.  

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content