PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Upoznajte DTF tehnologiju

U novoj epizodi serijala „Let’s talk about“ predstavljamo DTF, odnosno DirectToFilm tehnologiju. Njen dolazak na tržište je na neki način prošao neopaženo. Ali, uprkos tome, DTF tehnologija štampe krupnim koracima ulazi u grafičku industriju.

O DTF tehnologiji razgovarali smo sa g. Dragišom Mickoskim, vlasnikom i  direktorom Symbol Grupe i g. Danijelom Galincem, direktorom kompanije Nanodiy. Naime, ove dve kompanije su pioniri u dovođenju i predstavljanju DTF Tehnologije na domaćem i regionalnom tržištu.

O čemu se u stvari radi? Najkraće rečeno, DTF je sinonim za digitalnu proizvodnju termo preslikača s ink jet štampačima, odnosno DTF spaja ink jet štampače, film i grafički lepak u jednu tehnologiju.

Kada je o štampačima reč, kako nam je rekao g. Galinec, koristi se uglavnom Micro Piezo tehnologija štamparskih glava. Što se filmova tiče, bitno je da na sebi imaju premaz koji omogućava da boje koje se odštampaju imaju brzu reakciju, da se brzo suše, da se ne mešaju i da bela boja ostane sveža kako bi se na nju mogao naneti lepak. Najveći je izazov, kažu naši sagovornici, pronaći film sa svim navedenim karakteristikama i da bude savršeno otporan na pranje.

Važno je takođe napomenuti da papiri koji se koriste kod sito štampe za izradu sito preslikača ne odgovaraju za DTF.
Kod izbora grafičkog lepka, kažu, takođe treba biti oprezan jer na tržištu je prisutan široki raspon lepka, a ono o čemu svakako treba voditi računa je da lepak ispunjava ekološke standarde.

Prednosti DTF-a

Prednosti DTF tehnologije pre svega su lakoća korišćenja, ekonomična cena i brza izrada kvalitetnih i trajnih personalizovanih proizvoda.
U poređenju sa tradicionalnim metodama štampe kao što su sito štampa i DTG,  DTF štampači su cenovno povoljniji zbog čega DTF postaje jedna od najpopularnijih tehnologija za štampu tekstila.

Kako je rekao g. Mickoski, DTF tehnologija se savršeno nadopunjuje sa sito štampom i DTG-om jer tiraži nisu uvek dovoljno veliki da bi se radilo u sito štampi, niti su sve aplikacije pogodne za direktnu štampu.

U svakom slučaju, o DTF tehnologiji zasigurno ćemo još puno govoriti.
Ako planirate da uđete na tržište personalizovane štampe tekstila malih tiraža, onda svakako razmislite o DTF tehnologiji. Najvažnije osnovne informacije saznajte u intervju.  

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content