Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uvez kao kruna grafičkog proizvoda

Knjigoveštvo ili uvezivanje kao zanat staro je nekoliko stoljeća. Iako je današnji oblik uveza grafičkih proizvoda prilagođen industrijskoj proizvodnji i strojnoj obradi, nije se mnogo promijenilo zadnjih nekoliko stotina godina.
Uvez bi se, dakle mogao definirati kao zbroj konačnih tehnoloških operacija u grafičkom procesu koje grafičkom proizvodu daju konačan oblik, funkcionalnost i dodanu vrijednost. Broj i kompleksnost tehnoloških operacija ovisi o samom grafičkom proizvodu.
Osim knjižnog bloka koji se koristi za spremanje informacija u tiskanom ili pisanom obliku, ovi grafički proizvodi najčešće imaju i omot. Osnovna funkcija omota je zaštititi knjižni blok od oštećenja.  Spajanje knjižnog bloka i omota u knjigu zanat je koji se razvijao stoljećima. Stoga smo u prošlom broju Print Magazina temu broja posvetili upravo uvezu.

Uvez je jedan od doradnih procesa kojeg nikako ne treba uzimati zdravo za gotovo. Iznimno je važan, ali istovremeno i složen. Ponekad čak i zahtjevan s obzirom na sve detalje koje treba objediniti kako bi se na kraju dobio proizvod na ponos naručitelja, ali i tiskare. Prava enciklopedija informacija kada se radi o uvezu je prof. dr. sc. Gorazd Golob, bivši profesor na Naravoslovnotehniškom fakultetu u Ljubljani te danas glavni urednik Journal of Print and Media Technology Research. Cijelo to vrijeme zaljubljenik u grafičku tehnologiju.

Koja bi bila najosnovnija podjela rješenja za uvez danas dostupna na tržištu?

Osnovna podjela bila bi na tvrdi i meki uvez. Glavna karakteristika tvrdog uveza je korištenje korica koje kao osnovu imaju tvrdu ljepenku presvučenu prikladnim materijalom. Upravo presvlaka daje ime tvrdom uvezu pa tako tradicionalno razlikujemo:

  • uvez kožom (1/1 koža); danas gotovo isključivo imitacija kože
  • uvez platnom (1/1 platno)
  • polukoža (1/2 koža, kombinacija kože (u hrbatu) i platna)
  • poluplatno (1/2 platno, kombinacija platna i plastificiranog ili lakiranog papira)
  • uvez u papir (plastificiran ili lakiran, ponekada i papirna imitacija platna).

Kako se uvezuje knjižni blok u tvrdom uvezu, kako u mekom? O čemu sve treba voditi računa, odnosno koji su to ključni elementi koje treba uzeti u obzir kod odabira rješenja za uvez? Sve o uvezu pročitajte u online izdanju Print Magazina i izvrsnom intervju s prof. Golobom.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content