PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Povez kao kruna grafičkog proizvoda

Uvezivanje ili koričenje kao zanat staro je nekoliko vekova. Iako je današnji oblik uvezivanja grafičkih proizvoda prilagođen industrijskoj proizvodnji i mašinskoj obradi, u poslednjih nekoliko stotina godina nije se mnogo promenilo.

Koričenje bi se stoga moglo definisati kao zbir završnih tehnoloških operacija u grafičkom procesu koje grafičkom proizvodu daju konačan oblik, funkcionalnost i dodatnu vrednost. Broj i složenost tehnoloških operacija zavisi od samog grafičkog proizvoda.

Pored knjižnog bloka koji služi za čuvanje informacija u štampanom ili pisanom obliku, ovi grafički proizvodi najčešće imaju i korice. Osnovna funkcija korica je da zaštiti knjižni blok od oštećenja. Spajanje knjižnog bloka i korica u knjigu je zanat koji se razvija vekovima. iz tog razloga smo u prošlom broju Print Magazina, temu broja posvetili koričenju.

Koričenje je jedan od procesa završne obrade koji nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. To je izuzetno važno, ali istovremeno i složeno. Ponekad i zahtevno, s obzirom na sve detalje koje je potrebno kombinovati da bi se konačno dobio proizvod na koji se klijent, ali i štampač, ponosi. Prava enciklopedija informacija kada je u pitanju povez je prof. Dr. Gorazd Golob, bivši profesor Fakulteta za nauku i tehnologiju u Ljubljani, a danas glavni i odgovorni urednik časopisa Journal of Print and Media Technology Research. Sve ovo vreme zaljubljenik u grafičku tehnologiju.

Koja bi bila najosnovnija podela rešenja za uvezivanje koja je danas dostupna na tržištu?

Osnovna podela bi bila tvrdi povez i meki povez. Osnovna karakteristika tvrdog poveza je upotreba korice koja za osnovu ima tvrdi karton obložen odgovarajućim materijalom. Korica daje naziv tvrdom povezu, tako da tradicionalno razlikujemo:

– kožni povez (1/1 koža); danas gotovo isključivo imitacija kože

– platneni povez (1/1 tkanine)

– polukoža (1/2 kože, kombinacija kože ( pozadi) i platna)

– pola platna (1/2 platna, kombinacija platna i plastificiranog ili lakiranog papira)

– povez u papir (plastificiran ili lakiran, ponekad imitacija papira na platnu).

Kako se blok knjige uvezuje u tvrdi povez, a kako u meki povez? Koji su ključni elementi koje treba uzeti u obzir? Sve o koričenju pročitajte u online izdanju Print Magazina i odličnom intervjuu sa prof. Golobom.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content