PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

UVgel tehnologija spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

U branši digitalnog tiska širokog formata stvari se vrlo brzo mijenjaju, a ova se tehnologija sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i signage-a. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad. Istraživanje tvrtke Keypoint Intelligence o trendovima u tisku širokog formata pokazuje da bi se globalni rast obujma tiska širokog formata korištenjem lateks tehnologije, ekosolventnog tiska i UV tiska iz role trebao gotovo udvostručiti, a količina ispisanog materijala dosegnuti više od 1,3 milijarde kvadratnih metara do 2023. godine.

Svladavanje izazova

Iako se postojeća tehnologija tiska širokog formata značajno poboljšala tijekom proteklih nekoliko godina, pružatelji usluga tiska još uvijek očekuju nadilaženje nekoliko izazova vezanih uz produktivnost, kvalitetu pri prihvatljivoj brzini i svestranost medija za tisak. Da bi bolje shvatio svakodnevne frustracije u operativi s kojima se tiskare susreću Canon je vodio detaljne razgovore s nizom tiskara širokog formata – velikih i malih – u Europi, SAD-u i Aziji.

Povratne informacije pružatelja usluga tiska jasno su naznačile da s tehnologijama koje su danas dostupne na tržištu postoji praznina u ponudi proizvoda. Većina uređaja danas dostupnih tiskarama su formata 64” (1,6 m) namijenjenih tisku manjeg obujma, zasnovani na lateks i ekosolventnoj tehnologiji. I dok ti uređaji imaju prednost relativno niskog početnog ulaganja i jednostavnog korištenja, ne odgovaraju u potpunosti potrebama produktivnosti, kvalitete i svestranosti medija.

Identificirajući ovu prazninu u ponudi, Canon je krenuo u stvaranje sveobuhvatnog tehnološkog rješenja koje bi stalo na kraj kompromisima koje danas čine tiskare kada biraju između dostupnih rješenja.

Canon UVgel tehnologija

Canonova tehnologija UVgel spaja najbolje od tri svijeta: gamut boja i otpornost na blijeđenje koju nudi ekosolventna tehnologija, prikladnost za unutrašnju upotrebu i brzo sušenje lateksa te produktivnost i nisku temperaturu prilikom procesa tiska poznate iz UV tehnologije. 

Tinta se trenutačno pretvara u gel kada stupi u kontakt s medijem na koji se tiska. Rezultat je precizno postavljanje točke i kontrola područja tiska za visokokvalitetni otisak pri velikoj brzini. Slike se stoga mogu otiskivati najvećom učinkovitošću i kvalitetom. Zahvaljujući ultra tankom raspršivanju, tinta ne ostavlja vidljivo zadebljanje. U usporedbi s ekosolventnim ili lateks tiskom, na ovaj način količina potrošene tinte upola se smanjuje.

Zahvaljujući tome, tehnologija UVgel brzo se počela koristiti na tržištu tiska dekoracija interijera na kojemu se traže dodatni zahtjevi poput striktnog pridržavanja dimenzija i dosljednosti boja u tisku velikih površina za prekrivanje zidova. Te zahtjeve treba ispuniti i unutar otiskivanja jedne količine, ali i tijekom vremena kada se traže dodatni primjerci već otisnutih materijala.

Uz poštivanje najstrožih standarda zaštite okoliša, UVgel tehnologija savršeno je sigurna za korištenje u osjetljivim okruženjima kao što su bolnice, škole i druga javna mjesta. 

Whitepaper o UVgel tehnologiji

Whitepaper o UVgel tehnologiji opisuje razvoj ove nove Canonove tehnologije i ocrtava kako ova inovacija rješava kompromise koje su do sad ograničavale pružatelje usluga tiska prilikom tiska na široki format. Whitepaper možete preuzeti na web-mjestu na engleskom jeziku: https://www.canon-europe.com/business/insights/articles/uvgel-technology-whitepaper/.

Da biste dobili detaljnije informacije o tržištu tiska na materijale iz role i UVgel tehnologiji, kontaktirajte g. Niku Vlastelicu iz tvrtke Canon Adria putem e-maila: niko.vlastelica©canon.si.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content