Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

UVgel tehnologija spremna je da unese revoluciju u štampu širokog formata

U branši digitalne štampe širokog formata stvari se vrlo brzo menjaju, a ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i signage-a. Pored rasta štampe tapeta i dekoracije enterijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad. Istraživanje kompanije Keypoint Intelligence o trendovima u štampi širokog formata pokazuje da bi globalni rast štampe širokog formata korišćenjem lateks tehnologije, ekosolventne štampe i UV štampe iz rolne trebalo gotovo da se udvostruči, a količina odštampanog materijala da dostigne više od 1,3 milijarde kvadratnih metara do 2023. godine.

Savladavanje izazova

Iako se postojeća tehnologija štampe širokog formata značajno poboljšala tokom proteklih nekoliko godina, pružioci usluga štampe još uvek očekuju prevazilaženje nekoliko izazova vezanih za produktivnost, kvalitet pri prihvatljivoj brzini i svestranost medija za štampu. Kako bi bolje shvatio svakodnevne frustracije sa kojima se štamparije susreću u praksi, Canon je vodio detaljne razgovore s nizom štamparija širokog formata – velikih i malih – u Evropi, SAD-u i Aziji.

Povratne informacije pružaoca usluga štampe jasno pokazuju da sa tehnologijama koje su danas dostupne na tržištu postoji praznina u ponudi proizvoda. Većina uređaja koji su danas dostupni štamparijama su formata 64” (1,6 m), namenjene su štampi manjeg obima i zasnovani su na lateks i ekosolventnoj tehnologiji. I dok ti uređaji imaju prednost relativno niskog početnog ulaganja i jednostavnog korišćenja, ne odgovaraju u potpunosti potrebama produktivnosti, kvaliteta i svestranosti medija.

Prepoznajući ovu prazninu u ponudi, kompanija Canon je odlučila da kreira sveobuhvatno tehnološko rešenje koje bi stavilo tačku na kompromise na koje danas pristaju štamparije kada biraju između dostupnih rešenja.

Canon UVgel tehnologija

UVgel tehnologija kompanije Canon spaja najbolje od tri sveta: gamut boja i otpornost na izbleđivanje koje nudi ekosolventna tehnologija, pogodnost za unutrašnju upotrebu i brzo sušenje lateksa, produktivnost i nisku temperaturu prilikom procesa štampanja koji su poznati iz UV tehnologije. 

Tinta se momentalno pretvara u gel kada stupi u kontakt s medijem na koji se štampa. Rezultat je precizno postavljanje tačke i kontrola područja štampe za visokokvalitetni otisak pri velikoj brzini. Slike se zato mogu štampati sa najvećom efikasnošću i kvalitetom. Zahvaljujući ultra tankom raspršivanju, tinta ne ostavlja vidljivo zadebljanje. U poređenju sa ekosolventnom ili lateks štampom, na ovaj način količina potrošene tinte upola se smanjuje.

Zahvaljujući tome, tehnologija UVgel je brzo počela da se koristi na tržištu štampe dekoracija enterijera gde se traže dodatni zahtevi poput striktnog pridržavanja dimenzija i doslednosti boja prilikom štampanja velikih površina za prekrivanje zidova. Te zahteve treba ispuniti i tokom štampanja jedne količine, ali i tokom vremena kada se traže dodatni kopije već odštampanih materijala.

Uz poštovanje najstrožih standarda zaštite okoline, UVgel tehnologija je sigurna za korišćenje u osetljivim sredinama kao što su bolnice, škole i druga javna mesta. 

Whitepaper o UVgel tehnologiji

Whitepaper o UVgel tehnologiji opisuje razvoj ove nove tehnologije kompanije Canon i opisuje kako ova inovacija rešava kompromise koji su dosad ograničavali pružaoce usluga štampe prilikom štampanja širokih formata. Whitepaper možete preuzeti na engleskom jeziku: https://www.canon-europe.com/business/insights/articles/uvgel-technology-whitepaper/.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content