Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uznemirenost zbog klasifikacije titanijevog dioksida u EU

Titanijev dioksid, između ostalog, obično se koristi kao bijeli pigment u tiskarskim bojama, kao i u zidnim oblogama i premazima.

Novoobjavljena uredba EU klasificira supstancu kao karcinogenu 2. kategorije, koja se unosi udisanjem, prema Uredbi EU (EZ) br. 1272/2008 o razvrstavanju, označavanju i pakiranju (CLP) tvari i smjesa, priopćio je BCF (British Coatings Federation).

BCF je naglasio da ovo vrijedi za titanijev dioksid samo u obliku praškaste tvari i ne odnosi se na tekuće mješavine boja, premaze ili tiskarske boja u obliku gela koje sadrže titanijev dioksid. Ipak, postoji zabrinutost o potencijalnim povratnim efektima vezanim uz otpad i recikliranje, za tekuće i tiskarske boje te za bijelu plastiku koja sadrži više od 1% titanijevog dioksida.

Istraživanja tijekom godina nisu našla povezanost između radnika izloženih titanijevom dioksidu i rizika od raka pluća. Iz tog razloga, vjeruje se da su već postojeća ograničenja prašine na radu dovoljna za rješavanje problema te se ne slažu s novom CLP klasifikacijom.

Udruženje proizvođača titanijevog dioksida (TDMA) ranije je već upozoravalo na nove učinke takve klasifikacije: „Kao što je nedostatak supstituta za TiO2, domino efekt ove klasifikacije mogao bi imati katastrofalne učinke na mnoge industrije – od proizvodnje boja, pa do reciklažne industrije”.

Titanijev dioksid proizvodi se u 18 postrojenja u Europskom gospodarskom prostoru, a Velika Britanija je drugi najveći proizvođač iza Njemačke, navodi TDMA.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content