PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uznemirenost zbog klasifikacije titanijevog dioksida u EU

Titanijev dioksid, između ostalog, obično se koristi kao bijeli pigment u tiskarskim bojama, kao i u zidnim oblogama i premazima.

Novoobjavljena uredba EU klasificira supstancu kao karcinogenu 2. kategorije, koja se unosi udisanjem, prema Uredbi EU (EZ) br. 1272/2008 o razvrstavanju, označavanju i pakiranju (CLP) tvari i smjesa, priopćio je BCF (British Coatings Federation).

BCF je naglasio da ovo vrijedi za titanijev dioksid samo u obliku praškaste tvari i ne odnosi se na tekuće mješavine boja, premaze ili tiskarske boja u obliku gela koje sadrže titanijev dioksid. Ipak, postoji zabrinutost o potencijalnim povratnim efektima vezanim uz otpad i recikliranje, za tekuće i tiskarske boje te za bijelu plastiku koja sadrži više od 1% titanijevog dioksida.

Istraživanja tijekom godina nisu našla povezanost između radnika izloženih titanijevom dioksidu i rizika od raka pluća. Iz tog razloga, vjeruje se da su već postojeća ograničenja prašine na radu dovoljna za rješavanje problema te se ne slažu s novom CLP klasifikacijom.

Udruženje proizvođača titanijevog dioksida (TDMA) ranije je već upozoravalo na nove učinke takve klasifikacije: „Kao što je nedostatak supstituta za TiO2, domino efekt ove klasifikacije mogao bi imati katastrofalne učinke na mnoge industrije – od proizvodnje boja, pa do reciklažne industrije”.

Titanijev dioksid proizvodi se u 18 postrojenja u Europskom gospodarskom prostoru, a Velika Britanija je drugi najveći proizvođač iza Njemačke, navodi TDMA.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content