Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uznemirenost zbog klasifikacije titanijum dioksida u EU

Titanijum dioksid, između ostalog, obično se koristi kao beli pigment u bojama za štampu, kao i u zidnim oblogama i premazima.

Novoobjavljena uredba EU klasifikuje ovu supstancu kao kancerogenu supstancu 2. kategorije, koja se unosi udisanjem, prema Uredbi EU (EU) br. 1272/2008 o klasifikaciji, obeležavanju i pakovanju (CLP) stvari i smeša, saopštio je BCF (British Coatings Federation).

BCF je naglasio da ovo važi za titanijum dioksid samo u obliku praškaste supstance i ne odnosi se na tečne mešavine boja, premaze ili boje za štampu u obliku gela koje sadrže titanijum dioksid. Ipak, postoji zabrinutost oko potencijalnih povratnih efekata vezanih za otpad i recikliranje, za tečne i boje za štampu, kao i za belu plastiku koja sadrži više od 1% titanijum dioksida.

Istraživanja tokom godina nisu utvrdila vezu između radnika izloženih titanijum dioksidu i rizika od raka pluća. Iz tog razloga, veruje se da su već postojeća ograničenja prašine na radu dovoljna za rešavanje problema, pa se ne slažu sa novom CLP klasifikacijom.

Udruženje proizvođača titanijum dioksida (TDMA) ranije je već upozoravalo na nove posledice takve klasifikacije: „Kao što je nedostatak zamene za TiO2, domino efekat ove klasifikacije mogao bi imati katastrofalne posledice na mnoge industrije – od proizvodnje boja, pa do reciklažne industrije”.

Titanijum dioksid proizvodi se u 18 postrojenja u Evropi, a Velika Britanija je drugi najveći proizvođač posle Nemačke, navodi TDMA.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content