Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Više nego odličan sajam Print21 & PromoDays u Ljubljani

Puno je vremena prošlo od kada se u Sloveniji na jednom mjestu okupilo toliko grafičara i drugih srodnih struka kao prošlog tjedna na sajmu Print21 & PromoDays u Ljubljani.
Dvorana Gospodarskog Razstavišča ugostila je površinom i brojem izlagača dosad najveći sajam u organizaciji Print Magazina.
Na oko 3000m2 svoju ponudu predstavilo je 35 izlagača, dok je tijekom oba dana sajam posjetilo oko 1500 ljudi.

Da se radi o važnom događaju za grafičku branšu Slovenije, istaknuli su u uvodnim pozdravima i gosp. Blaž Cvir, predsjednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) te gosp. Bernard Bucik, predsjednik sekcije grafičara pri OZS.

Svoju ponudu na sajmu predstavile su sljedeće tvrtke: Arc24, CDS, COB Industries, Cron, Dipa, DRM, Etiketa tiskarna, Eurocop, Eurotrade/USB.Si, Falk&Ross, Fortuna Digital, Gajcom, Gian, Graphic Center, Guandong, Igepa Pako, Ino, Klio, Konica Minolta, MDS, Mega Dizajn, Modico/Inspirion, MVM Servis, NaniPrint, Nanodiy, N.C.R. Ljubljana, OG grafika, Prima IP, Recom, SDX, Sign Trade, Sistrade, STH, Terplan, Uni Biro

Kako je bilo i najavljivano sajam u Ljubljani bio je spoj dva sajma. Grafičarima u regiji već dobro poznatog sajma Print21 te sajma koji itekako ima potencijala, PromoDays.

Oko 70 strojeva i uređaja vodećih svjetskih brendova

Print21 već je dobro poznati sajam grafičkih tehnologija, rješenja i aplikacija. Fokusiran je najvećim dijelom na digitalni tisak te pokriva gotovo sve njegove segmente, od malih aplikacija do velikih formata. 20-ak izlagača u print dijelu kroz izloženih oko 70-ak strojeva pokazalo je rješenja vodećih svjetskih brendova u digitalnom tisku.
Bilo je tu zaista strojeva za svakoga: digitalni produkcijski printeri za medije iz arka, latex i UV printeri, eco solventni printeri, resin printeri, print&cut rješenja, flatbed printeri, sublimacijska rješenja, graverke, rješenja za digitalni tisak etiketa, DTF i DTG rješenja, termo preše, doradna rješenja, različite vrsta materijala, folija, softverska rješenja…
Kada je riječ o atraktivnosti, nećemo pogriješiti ako izdvojimo dva rješenja koja su zbog svoje veličine apsolutno plijenila najveću pažnju posjetitelja. Prvi je bio odmah na ulazu, na štandu tvrtke STH, a radi se o ROQ automatskom karuselu za sitotisak s međusušačima i tunelom. Drugi je bio na štandu tvrtke N.C.R., 3,2 metra dugačak hibridni printer Efi Pro 30h. Oba već imaju korisnike u regiji.

Što se interesa za strojeve i opremu tiče, iz svega viđenog čini nam se da je najveći interes bio za već duže vrijeme jako popularne DTF printere. Izbrojali smo čak 18 DTF strojeva.
Uz DTF, čini se da je došlo vrijeme i za investicije u doradna rješenja oko kojih je također je vladala velika gužva.

Gužva je bila i u uvijek popularnom wrap kutku tvrtke Fortuna Digital gdje je svjetski poznati wraper Dimas Brasil za sve zainteresirane vodio trening o tajnama dobrog wrapa. Radio je s inovativnim Image Perfect 2D super glide materijalom.

PromoDays

Sajam PromDays, nakon Zagreba prošle godine, u Ljubljani je doživio svoje drugo izdanje. Okupio je renomirane regionalne i europske dobavljače i proizvođače promotivnih proizvoda, poslovnih poklona, suvenira i tekstila čija popularnost kontinuirano raste.
Uz tradicionalne i svima dobro poznate promo proizvode, kao što su majice, koje kažu istraživanja  i dalje imaju status jednog od najpoželjnijih promo proizvoda, šalice, rokovnici, kišobrani, jastuci, penkala, upaljači, usb stickovi, torbe, kalendari, vrećice, kutije, POS materijali…, najvećim su dijelom činili ponudu.  Tvrtka Gian / Sublimazione.it pobrinula se da svatko tko želi ode kuće sa šalicom na kojoj je Print21 & PromoDays logo .
Kada se vidi širina ponude jasno je zašto globalno industrija promotivnih proizvoda vrijedi oko 23 milijarde dolara, a raste i dalje. No, sukladno tome, rastu i zahtjevi klijenata, a brendiranje i personalizacija dio su tih zahtjeva. Tu na scenu stupa tisak pa gledano s te strane, spoj sajma Print21 i PromoDays itekako ima smisla.

Red edukacije, red igre, red kavice

Ljubljansko izdanje donijelo i zanimljiv edukacijski kutak organiziran u suradnji s OZS. Kroz osam predavanja provukle su se neke vrlo aktualne teme.  Dr. Gorazd Golob, govorio je o stanju i perspektivama industrije tiska, dok je dr. Igor Karlovits s Instituta za celulozu i papir iz Ljubljane govorio o sve važnijem ekološkom aspektu grafičkih proizvoda. Nešto o čemu treba razmišljati već kod same ideje. Pažnju posjetitelja privukao je i panel na temu DTG i DTF, što je još jedna potvrda u prilog atraktivnosti ovih tehnologija. Potencijal svojih tehnologija predstavile su i tvrtke Guandong, Konica Minolta, MVM Solutions, Roland te Xerox.  

Za zabavu se pobrinula tvrtka STH organiziravši nagradni natječaj u igranju flipera. Na svom su imali postavljen fliper, a osobu koja je dva dana održavanja sajma ostvarila najbolji rezultat nagradili su DTF printerom iz njihove ponude. Napeto je bilo do samog kraja jer je doslovno 20-ak minuta pred završetak natjecanja oboren novi rekord. DTF printer otišao je u 0903.studio iz Zagreba.  

U sklopu sajma održan je i zanimljiv natječaj za učenike srednjih škola kojeg su organizirali Symbol Grupa i Brother. U sklopu „DTG T-shirt Design Contesta“ zadatak učenika bio je osmisliti dizajn na temu umjetne inteligencije (AI). 12 najboljih dizajna bilo je otisnuto na majicama koje su bile izložene tijekom sajma. Prema mišljenu žirija, viđenje AI-a najbolje je pokazala učenica 3. razreda iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba.

Uz gužve na štandovima i prolazima, živo je i bilo i na već dobro poznatom Print Magazin Coffee Corneru. Tamo su tijekom oba dana bila osigurana besplatna bezalkoholna pića te slatka i slana peciva za sve izlagače i posjetitelje. Mali kutak koji, kažu nam izlagači, puno znači.

Vidimo se za dvije godine

Što reći za kraj ovog kratkog pregleda, osim da Print Magazin kao organizatora naviše veseli pitanje sudionika kad će ponovno biti organiziran sajam u Ljubljani. Prema planu, vidimo se 2025.. Počnite planirati.

Djelić atmosfere pogledajte u fotogaleriji, a uskoro slijedi i video!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content