PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Voće i povrće kao medij za oglašavanje

Danielle Baskin vizualna je umjetnica i dizajnerica proizvoda. Jedan od njenih kreativnih projekata je Branded Fruit, koji pruža mogućnost otiska logotipa tvrtke na voću i povrću.

Dizajnerica je došla na tu ideju kad je tražila poklon prijatelju. Ukrasila je plodove avokada logotipom njegove start-up tvrtke. Ideja se pokazala hitom za zabave, a zatim se razvila u poslovni model.

U međuvremenu, Danielle Baskin već je koristila Branded Fruit za ispis različitih zaštitnih znakova na razne vrste voća i povrća. Fokus nije na standardnom voću. Pažnju privlače neobični reklamni mediji poput cikle, slatkog krumpira, manga, luka, ananasa ili češnjaka.

Ovako logo dolazi na avokado

Danielle Baskin napravila je svoje prve pokušaje ispisa na okrugle predmete. U svom dizajnerskom studiju Inkwell napravila je aplikacije za biciklističke kacige. Pri tome je naučila kako kreativno postupati sa zakrivljenom površinom. Ona postavlja logotip voća i povrća na vinil, a zatim ih stavlja na jestivi nosač. Tanki ljepljivi film unaprijed se prilagođava zavojima i strukturi. Film se može ispisati u svim bojama, koje još nisu jestive. U ovom trenutku, ona dizajnira samo voće koje se ljušti prije konzumacije. U isto vrijeme, osnivač tvrtke radi na jestivoj varijanti, tako da jabuke, kruške ili tikvice također u budućnosti mogu postati ambasadori brenda.

Za izravan ispis potrebne su posebne boje

Izravni ispis na hranu zahtijeva posebne boje. U pravilu, moraju biti sigurne za hranu, uz kreativne alternative.

Posebno odobreni tiskarski spremnici potrebni su za izravan ispis ili ispis na ambalaži s izravnim dodirom s hranom. Certificirani su pod kraticom DFC – Direct Food Contact. Odobreni su za sve uobičajene postupke ispisa, a bazirani su na vodi, otapalima ili ulju. Mnogo boja je dostupno za ispis, ali ne mogu se sve boje reproducirati 100%. To ovisi o odgovarajućim sirovinama i manjoj količini pigmenta u boji koji je odobren za ispis s izravnim kontaktom s hranom. Ovisno o broju pigmenata, pojedine boje ne mogu biti precizno predstavljene.

U osnovi se može raditi otisak na svu hranu. Osim voća s logotipom, dobro su poznati primjeri otisnutih korica za torte ili čokoladni grah. Šarene papirnate slamke, koje zamjenjuju plastičnu verziju, trenutno proživljavaju renesansu. Ovdje se upotrebljavaju i tiskarske boje sigurne za hranu. Osim gore navedenoga može se raditi ispis na vrećice za čaj, salvete, vinske čepove…

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content