Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Voće i povrće kao medij za oglašavanje

Danielle Baskin je vizuelna umetnica i dizajnerka proizvoda. Jedan od njenih kreativnih projekata je Branded Fruit, koji pruža mogućnost štampe logotipa kompanije na voću i povrću.

Dizajnerka je došla na tu ideju kad je tražila poklon prijatelju. Ukrasila je plodove avokada logotipom njegove start-up kompanije. Ideja se pokazala kao hit za zabave, a zatim se razvila u poslovni model.

U međuvremenu, Danielle Baskin je već koristila Branded Fruit za štampu različitih zaštitnih znakova na razne vrste voća i povrća. Fokus nije na standardnom voću. Pažnju privlače neobični reklamni mediji poput cvekle, slatkog krompira, manga, luka, ananasa ili češnjaka.

Ovako logo dolazi na avokado

Danielle Baskin je napravila svoje prve pokušaje štampe na okrugle predmete. U svom dizajnerskom studiju Inkwell, napravila je aplikacije za biciklističke kacige. Pri tome je naučila kako da kreativno postupa sa zakrivljenom površinom. Ona postavlja logotip voća i povrća na vinil, a zatim ih stavlja na jestivi nosač. Tanki lepljivi film unapred se prilagođava zavojima i strukturi. Film se može štampati u svim bojama koje još nisu jestive. U ovom trenutku, ona dizajnira samo voće koje se ljušti pre konzumacije. U isto vreme, osnivač kompanije radi na jestivoj varijanti, tako da jabuke, kruške ili tikvice takođe, u budućnosti mogu postati ambasadori brenda.

Za direktnu štampu potrebne su posebne boje

Direktna štampa na hranu zahteva posebne boje. Po pravilu, moraju biti sigurne po hranu, uz kreativne alternative.

Posebno odobreni kertridži za štampu su potrebni za direktnu štampu ili štampu na ambalaži u direktnom dodiru sa hranom. Sertifikovani su pod skraćenicom DFC – Direct Food Contact. Odobreni su za sve uobičajene postupke štampe, a bazirani su na vodi, rastvaračima ili ulju. Mnogo boja je dostupno za štampu, ali ne mogu se sve boje reprodukovati 100%. To zavisi od odgovarajućih sirovina i manje količine pigmenta u boji koji je odobren za direktnu štampu na hranu. U zavisnosti od broja pigmenata, pojedine boje ne mogu biti precizno predstavljene.

U osnovi se može raditi štampa na svakoj vrsti hrane. Osim voća s logotipom, dobro su poznati primeri odštampanih korica za torte ili čokoladni pasulj. Šarene papirne slamke, koje zamenjuju plastičnu verziju, trenutno proživljavaju renesansu. Ovde se upotrebljavaju i štamparske boje sigurne za hranu. Osim gore navedenoga, može se štampati direktno na kesice za čaj, salvete, vinske čepove…

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content