Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Zašto je Landa nanografija bila atrakcija na drupi?

Na drupi 2012. Benny Landa prvi put je predstavio svoju nanotehnologiju, no uzorke se nije moglo dodirnuti. Četiri godine kasnije priča se ponovila. Tek 2019. godine prvi Landa nanografski tiskarski stroj pušten je u komercijalnu upotrebu. Danas ih je u svijetu instalirano više od 60, s tendencijom rasta.
Ne čudi stoga što je nanografska tehnologija na drupi 2024 bila prava atrakcija. Veliki interes, kako su rekli, bio je za nove Landa B1 modele S11 i S11P, koji se temelje na Landinim provjerenim platformama i sada su komercijalno dostupni.

Princip rada nanografije

Nanografija je koncipirana na korištenju klasičnih ink jet single pass sklopova – „gotovo“ klasičan ink jet printer. Bojilo se printa na specijalni belt (pokretni remen) na kojem dolazi do isparavanja vode te se dizajn transferira s belta na podlogu. Kod nanografije mokro bojilo nikada ne dolazi u kontakt s papirom tako da nema interakcije bojilo-papir. Prema dostupnim informacijama, koriste prilagođene Fujifilm Dimatrix Samba print glave. Osnovna konfiguracija strojeva isporučuje se s klasičnim CMYK postavom bojila koji pokriva 85% Pantone skale.
Kod novih modela, primjerice novog S11, poboljšan sustav isparavanja vode s belta omogućuje povećanje brzine otiska do 11.200 B1 araka/h što je najveća brzina od svih ink jet koji su se mogli vidjeti na drupi. To se, ističu, odrazilo na brojne post drupa narudžbe.

Tako su Landa i Cimpress na konferenciji za novinare na drupi 2024 najavili sklapanje sporazuma. Cimpress će prvi put ući u B1 digitalni tisak, a planira odmah instalirati četiri Landa Model S11P. Također, više od 20% postojećih kupaca naručilo je drugi ili čak treći stroj.
WIRTZ Druck GmbH & Co. KG objavio je namjeru instaliranja drugog Landa tiskarskog stroja, ovaj put S11P. Sve to samo sedam mjeseci nakon instaliranja svoje prve Landa S10P. WIRTZ će također djelovati i kao prvi Landin europski demo centar.
Landa je na drupi imala i razgovore s nizom vodećih svjetskih vlasnika robnih marki koji su izrazili interes za partnerstvo s Landom i iskorištavanje nanografije kako bi se razlikovali na tržištu i iskoristili njezine nevjerojatne boje, personalizaciju i just-in-time isporuke. Strateška suradnja s Gelatom, koja je također uživo najavljena na sajmu, smatra se izvrsnim primjerom snage takvih partnerstava.

“Ovaj sajam nije samo prekretnica za Landu, već i katalizator za cijelu industriju i najavljuje budućnost u kojoj digitalni tisak otvara neograničene mogućnosti”, rekao je Gil Oron, CEO Landa Digital Printing.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content