PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Zašto je Landa nanografija bila atrakcija na Drupi?

Na Drupi 2012, Beni Landa je prvi put predstavio svoju nanotehnologiju, ali uzorci nisu mogli da se dodirnu. Četiri godine kasnije, priča se ponovila. Tek 2019. godine prva nanografska štamparska mašina Landa puštena je u komercijalnu upotrebu. Danas ih je u svetu instalirano više od 60, sa tendencijom rasta.
Nije iznenađujuće što je nanografska tehnologija bila prava atrakcija na Drupi 2024. Ističu da je veliko interesovanje bilo za nove B1 modele Landa S11 i S11P, koji su zasnovani na Landinim dokazanim platformama i sada su komercijalno dostupni.

Princip rada nanografije

Nanografija je dizajnirana korišćenjem klasičnih ink jet single pass sklopova – „skoro“ klasični ink jet štampač. Boja se štampa na specijalan belt (pokretni pojas) na kome voda isparava i dizajn se prenosi sa trake na podlogu. U nanografiji, vlažno mastilo nikada ne dolazi u kontakt sa papirom, tako da nema interakcije mastila i papira. Prema dostupnim informacijama, oni koriste prilagođene Fujifilm Dimatrix Samba glave za štampanje. Osnovna konfiguracija mašina je opremljena klasičnom CMYK šemom boja koja pokriva 85% Pantone skale.
Kod novih modela, na primer kod novog S11, unapređeni sistem isparavanja vode sa trake omogućava povećanje brzine štampe do 11.200 B1 tabaka/h, što je najveća brzina od svih ink jet koja se mogla videti na drupi. To se, ističu, odrazilo u brojnim post drupa porudžbinama.

Tako su Landa i Cimpress na konferenciji za novinare na Drupi 2024 objavili zaključivanje sporazuma. Cimpress će prvi put ući u B1 digitalnu štampu i planira da odmah instalira četiri Landa model S11P. Takođe, više od 20% postojećih kupaca naručilo je drugu ili čak treću mašinu. WIRTZ Druck GmbH & Co. KG je najavio svoju nameru da instalira još jednu Landa mašinu, ovog puta S11P. Sve ovo samo sedam meseci nakon što je instalirao svoj prvi Landa S10P. WIRTZ će takođe delovati kao Landin prvi evropski demo centar.

Na drupi, Landa je takođe razgovarao sa brojnim vodećim svetskim vlasnicima brendova koji su izrazili interesovanje za partnerstvo i korišćenje nanografije kako bi se razlikovali na tržištu i iskoristili prednosti njenih neverovatnih boja, personalizacije i isporuke na vreme. Strateška saradnja sa Gelatom, koja je takođe najavljena uživo na sajmu, smatra se odličnim primerom snage ovakvih partnerstava.

„Ovaj sajam nije samo prekretnica za Landu, već i katalizator za celu industriju i najavljuje budućnost u kojoj digitalna štampa otvara neograničene mogućnosti“, rekao je Gil Oron, CEO Landa Digital Printing-a.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content