Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Završena konferencija Ambalaža & Etikete

Proizvođači strojeva i opreme, tiskari, krajnji korisnici usluga tiska, brand menadžeri, tehnolozi, dizajneri, sveučilišni profesori okupili su se na konferenciji Ambalaža & Etikete koja je u utorak, 5. 11. i srijedu, 6. 11. održana u Kraš Auditoriumu u Zagrebu. Konferencija koju je organizirao časopis Print Magazin, u suradnji s HGK-a, Udruženjem Grafičko-prerađivačke industrije, Hrvatskom udrugom sitotiskara i FESPA-om, okupila je  tijekom dva dana više od 120 sudionika koji su od 17 predavača i eminentnih stručnjaka imali priliku čuti više o kretanjima, trendovima, ključnim izazovima u proizvodnji ambalaže i etiketa.

Kako potražnja za etiketama i ambalažom i dalje raste, mogućnosti za napredak su velike, a sudionici konferencije imali su priliku upoznati se tek s manjim dijelom onoga što se nudi na tržištu. Zlatni sponzori konferencije bile su tvrtka Xerox te tvrtka Grafik.net zastupnik brojnih brendova na domaćem i regionalnom tržištu, a na konferenciji je predstavila rješenja tvrtki Durst, Grafotronic i Cerm. Brončani sponzori konferencije bile su tvrtke Masterpress i Cron, a u program su sudjelovali i tvrtka Radin Grafika, sa svojim partnerima tvrtkama Avery Dennison i Asahi, zatim tvrtka Sistrade te tvrtka NVM Graphic Solutions, zastupnik Xeikona za područje regije.

Ambalaza_Etikete_freetime_Print_Magazin

Proizvodnja  ambalaže na globalnoj razini ogroman je ekonomski generator. Prema posljednjim projekcijama Smithers Pire ambalažna industrija do 2028. porast će dodatnih 3 posti te dosegnuti tržišnu vrijednost od 1,2 bilijuna dolara. Kako je na otvorenju istaknula Jagoda Divić, pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK, i proizvodnja ambalaže u Hrvatskoj donekle prati svjetske trendove te je u posljednjih 10 godina zabilježen stalni rast. „Hrvatske tvrtke proizvođači ambalaže ulaganjem u nove tehnologije i materijale prate svjetske proizvođače, što je vidljivo iz podataka o izvozu koji stalno raste te je prošle godine iznosio 1,8 milijardi kuna“, rekla je gospođa Divić. Tržište proizvodnje etiketa također bilježi konstantni rast. Tako je razdoblju od 2014. do 2019. ostvarilo rast od 4,8 u vrijednosti i 5,2 posto u volumenu. Do 2024. očekuje se godišnja stopa rasta od 4 posto pri čemu će tržište tiska etiketa dosegnuti vrijednost od 49,9 milijardi dolara.  Potrošački trendovi jedan su glavnih pokretača ovog rasta.

Ambalaza_Etikete_panel_rasprava_Print_Magazin

Uz novosti vezane uz rješenja za tisak na konferenciji je bilo riječi i o važnosti dizajna, automatizaciji proizvodnje, važnosti digitalne transformacije te standardizaciji. Održana je i panel rasprava na temu gdje „zapinje“ u komunikacija na relaciji vlasnik brenda, dizajner, tiskara. Panel je moderirao Miho Karloyi, vlasnik tvrtke Kaligraf, a sudjelovale su dizajnerice Andrea Knapić i Tonka Lujanac, Enis Kancelir, direktor tvrtke A&R Carton Hrvatska te Ines Bralić, voditeljica regulatornih procesa kontrole kvalitete u Atlantic Grupi.
U dva dana bilo je teško obuhvatiti sve segmente industrije ambalaže i etiketa, no sudeći po reakcijama sudionika, potrebe za ovakvim konferencijama itekako ima.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content