PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Završena konferencija „Ambalaža & Etikete“

Proizvođači mašina i opreme, štampari, krajnji korisnici usluga štampe, brend menadžeri, tehnolozi, dizajneri, univerzitetski profesori okupili su se na konferenciji „Ambalaža & Etikete“ koja je u utorak, 5. 11. i sredu, 6. 11. održana u Kraš Auditoriumu u Zagrebu.

Konferencija koju je organizovao časopis Print Magazin, u saradnji s HGK-a, Udruženjem Grafičko-prerađivačke industrije, hrvatskom asocijacijom sitotiskara i FESPA-om, okupila je  tokom dva dana više od 120 učesnika koji su od 17 predavača i eminentnih stručnjaka, imali priliku da čuju više o kretanjima, trendovima, ključnim izazovima u proizvodnji ambalaže i etiketa.

Kako potražnja za etiketama i ambalažom i dalje raste, mogućnosti za napredak su velike, a učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju tek sa malim delom onoga što se nudi na tržištu. Zlatni sponzori konferencije bile su kompanija Xerox i kompanija Grafik.net – zastupnik brojnih brendova na domaćem i regionalnom tržištu, a na konferenciji je predstavila rešenja kompanija Durst, Grafotronic i Cerm. Bronzani sponzori konferencije bile su kompanije Masterpress i Cron, a u programu su učestvovale i kompanija Radin Grafika, sa svojim partnerima kompanijama Avery Dennison i Asahi, zatim kompanija Sistrade, kompanija NVM Graphic Solutions, zastupnik Xeikon-a za region.

Proizvodnja ambalaže na globalnom nivou ogroman je ekonomski generator. Prema poslednjim projekcijama kompanije Smithers Pira, industrija ambalaže će do 2028. godine porasti dodatnih 3 posto i dosegnuti tržišnu vrednost od 1,2 biliona dolara. Kako je na otvaranju istakla Jagoda Divić, pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK, i proizvodnja ambalaže u Hrvatskoj donekle prati svetske trendove, pa je u poslednjih 10 godina zabeležen stalni rast. „Hrvatske kompanije proizvođači ambalaže, ulaganjem u nove tehnologije i materijale, prate svetske proizvođače, što je vidljivo iz podataka o izvozu koji stalno raste pa je prošle godine iznosio 1,8 milijardi kuna“, rekla je gospođa Divić. Tržište proizvodnje etiketa takođe beleži konstantni rast. Tako je period od 2014. do 2019. godine ostvario rast od 4,8 posto u vrednosti i 5,2 posto u volumenu. Do 2024. godine očekuje se godišnja stopa rasta od 4 posto, pri čemu će tržište štampe etiketa dosegnuti vrednost od 49,9 milijardi dolara.  Potrošački trendovi jedan su od glavnih pokretača ovog rasta.

Uz novosti vezane za rešenja za štampu, na konferenciji je bilo reči i o važnosti dizajna, automatizaciji proizvodnje, važnosti digitalne transformacije i standardizaciji. Održana je i panel diskusija na temu gde „zapinje“ u komunikaciji na relaciji vlasnik brenda – dizajner – štamparija. Panel je moderirao Miho Karloyi, vlasnik kompanije Kaligraf, a učestvovale su dizajnerke Andrea Knapić i Tonka Lujanac, Enis Kancelir, direktor kompanije A&R Carton Hrvatska i Ines Bralić, menadžer regulatornih procesa kontrole kvaliteta u Atlantic Grupi.

U dva dana je bilo teško obuhvatiti sve segmente industrije ambalaže i etiketa, no sudeći po reakcijama učesnika, potrebe za ovakvim konferencijama itekako ima.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content