Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Završila je drupa 2024!

Svjetski sajam broj 1 tiskarskih tehnologija i pratećih rješenja – drupa 2024, nakon 11 dana prošli je tjedan, točnije u petak, 7. 6., zatvorila svoja vrata. Svi koji su bili vjerujemo da još slažu dojmove, a oni koji nisu vjerojatno čitaju objave o tome što je sve pokazano, koji su trendovi i kamo ide industrija tiska.
Crtu je podvukao i sam organizator, Messe Düsseldorf. Neupitno je da je drupa nakon osam godina pauze vrlo dojmljivo pokazala napredak čitave branše i potvrdila operativnu i tehnološku izvrsnost industrije. Što se brojki tiče, one su slabije u odnosu na 2016.. No, zato je, kažu izlagači, struktura posjetitelja bila odlična.

Što kažu brojke?

1643 izlagača iz 52 zemlje svijeta predstavilo je rješenja i inovacije u ukupno 18 hala sajma u Düsseldorfu. Posjetitelje su i ovaj put oduševili brojnim prezentacijama i fantastično uređenim štandovima. Prije osam godina na drupi je bilo 1837 izlagača iz 53 zemlje.
Najveći pad u odnosu na 2016. zabilježen je kod broja posjetitelja. Organizator kaže da je drupu ove godine posjetilo 170 tisuća posjetitelja iz 174 zemlje. 2016. na drupi je bilo 260 tisuća posjetitelja iz 183 zemlje.
Manja je bila i ukupna površina koju su zauzeli izlagači. Iznosila je 140 000m2, a prije osam godina
158 000m2.
Što se strukture posjetitelja tiče, brojke kažu da je udio međunarodnih posjetitelja bio 80% te da su bili iz 174 zemlje (2016. međunarodnih posjetitelja bilo je 75%). Najveći broj posjetitelja i ovaj je put bio iz Europe, slijedi Azija s 22% te Amerika s 12% posjetitelja. Azija, kao i Latinska Amerika te MENA (Middle East and North Africa) tržišta su s velikim potencijalom rasta, što se odrazilo na značajno povećanje prisutnosti posjetitelja iz tih područja, ali, kako kažu pojedini izlagači, i na broj narudžbi.
Print Magazin došao je do podatka da je i broj registriranih novinara bio manji nego prije osam godina. Ove je godine 1100 novinara pratilo drupu, 2016. bilo nas je 1828. Što smo sve vidjeli i saznali u svojih osam dana drupe očekuje vas u detaljnom izvješću u idućem broju Print Magazina koji izlazi pred sezonu godišnjih odmora.

Pet ključnih tema

Iako se u 18 hala moglo vidjeti zaista svega, drupu je moguće svesti na pet ključnih područja:

  • ink jet tehnologija – ponudu u segment B2 sheet fed ink jet tiska imao je gotovo svaki proizvođač digitalnih tehnologija, ali i ofsetnih kroz suradnje ostvarene proizvođačima digitalnih tehnologija
  • održivost – naglašavana je na svakom štandu, bilo da je riječ o tehnologiji ili o krajnjem proizvodu
  • ofsetne tehnologije – svi proizvođači u ovom segmentu predstavili su visoko automatizirane strojeve i pokazali da interes za ofset itekako postoji te da budućnost ne donosi ofsetni vs. digitalni tisak, nego ofsetni i digitalni tisak
  • robotizacija – primjera različitih robotskih rukovanja materijalima bilo je na svakom koraku; odgovor je to proizvođača na nedostatak radne snage
  • umjetna inteligencija (AI) i automatizacija – iako je AI već neko vrijeme integriran u procese tiska, posljednjih godina raste svijest o tome što AI u stvari jest. O automatizaciji i smart workflow rješenjima posebice u kontekstu produktivnosti, efikasnosti i praćenja poslova pričali su svi.

Svi zadovoljni

Iako je, kako smo rekli, broj posjetitelja bio manji u odnesu na 2016., izlagači su zadovoljni njihovom strukturom. Posebno ističu visoku razinu kompetencije u pogledu donošenja odluka. Mnogi ključni igrači, kao što su Bobst, Canon, Fujifilm, Heidelberger Druckmaschinen, HP, Horizon, Koenig & Bauer, Komori, Konica Minolta, Kurz, Ricoh i Landa, izvijestili su da su potpisali ugovore koji su znatno premašili očekivanja.

Drupa je do 2028. zatvorila svoja vrata. Za grafičku industriju to znači početak novog četverogodišnjeg procesa rada na inovacijama.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content