PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Završila se drupa 2024!

Svetski sajam broj 1 tehnologije štampe i srodnih rešenja, Drupa 2024, zatvorio je svoja vrata prošle nedelje, u petak, 7. juna, posle 11 dana. Verujemo da svi koji su bili tu još sabiraju utiske, a oni koji nisu, verovatno čitaju postove o tome šta je prikazano, kakvi su trendovi i kuda ide štamparska industrija.
Crtu je podvukao sam organizator Messe Düsseldorf. Nesumnjivo je da je drupa, posle osmogodišnje pauze, na veoma impresivan način pokazala napredak cele industrije i potvrdila operativnu i tehnološku izvrsnost industrije. Što se brojki tiče, one su slabije u odnosu na 2016. Međutim, zato je, kažu izlagači, struktura posetilaca bila odlična.

Što kažu brojke?

1.643 izlagača iz 52 zemlje sveta predstavilo je rešenja i inovacije u ukupno 18 izložbenih hala u Dizeldorfu. Posetioci su i ovoga puta bili oduševljeni brojnim prezentacijama i fantastično uređenim štandovima. Pre osam godina na drupi je bilo 1.837 izlagača iz 53 zemlje.
Najveći pad u odnosu na 2016. godinu zabeležen je u broju posetilaca. Organizator kaže da je ove godine Drupu posetilo 170.000 posetilaca iz 174 zemlje. Drupa je 2016. imala 260.000 posetilaca iz 183 zemlje. Ukupna površina koju su zauzeli izlagači takođe je bila manja. Bilo je 140.000m2, a pre osam godina 158.000m2.
Što se tiče strukture posetilaca, brojke govore da je učešće stranih posetilaca bilo 80% i da su došli iz 174 zemlje (2016. godine strani posetioci su bili 75%). Najveći broj posetilaca ovoga puta bio je iz Evrope, zatim iz Azije sa 22% i Amerike sa 12% posetilaca. Azija, kao i Latinska Amerika i Bliski istok i Severna Afrika su tržišta sa velikim potencijalom rasta, što se ogledalo u značajnom porastu prisustva posetilaca sa tih područja, ali i, kako pojedini izlagači kažu, u broju porudžbina.

Print Magazin saznaje da je i broj registrovanih novinara bio manji nego pre osam godina. Drupu je ove godine pratilo 1.100 novinara, 2016. bilo nas je 1.828. Ono što smo videli i naučili za osam dana provedenih u drupi, očekuje vas u detaljnom izveštaju u narednom broju Print Magazina, koji će izaći pred sezonu godišnjih odmora.

Pet ključnih tema

Iako se zaista sve moglo videti u 18 sala, drupa se može svesti na pet ključnih oblasti:

  • ink jet tehnologija – skoro svaki proizvođač digitalnih tehnologija, kao i ofset, imao je ponudu u segmentu B2 sheet fed ink jet tiska kroz saradnju sa proizvođačima digitalne tehnologije
  • održivost – istakla se na svakom štandu, bilo da je reč o tehnologiji ili o finalnom proizvodu
  • ofset tehnologije – svi proizvođači u ovom segmentu predstavili su visoko automatizovane mašine i pokazali da interesovanje za ofset zaista postoji i da budućnost ne donosi ofset vs. digitalna štampa, već ofset i digitalna štampa
  • robotizacija – na svakom koraku bilo je primera različitog robotskog rukovanja materijalima; to je odgovor proizvođača na nedostatak radne snage
  • veštačka inteligencija (AI) i automatizacija – iako je veštačka inteligencija već neko vreme integrisana u procese štampanja, poslednjih godina raste svest o tome šta AI zapravo jeste. Svi su pričali o automatizaciji i smart workflow rešenjima, posebno u kontekstu produktivnosti, efikasnosti i praćenja posla.

Svi zadovoljni

Svi zadovoljni Iako je, kako smo rekli, posećenost manja u odnosu na 2016. godinu, izlagači su zadovoljni njihovom strukturom. Posebno ističu visok nivo kompetentnosti u donošenju odluka. Mnogi ključni igrači, kao što su Bobst, Canon, Fujifilm, Heidelberger Druckmaschinen, HP, Horizon, Koenig & Bauer, Komori, Konica Minolta, Kurz, Ricoh i Landa, prijavili su da su potpisali ugovore koji su značajno premašili očekivanja.

Tako je drupa zatvorila svoja vrata do 2028. Za grafičku industriju ovo znači početak novog četvorogodišnjeg procesa inovacije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content