Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dobro investiranje u digitalni tisak

Godišnji! Konačno! Odluka je pala: Idemo na more. Vožnja gliserom, sunčane plaže i dobra hrana. Hotel je rezerviran i put isplaniran. Kupili smo pravi kofer i spakirali odgovarajuću garderobu. Cilj je ukucan u navigaciju i krećemo – pravac more…
Čudno. Kada idemo na odmor svi ga dobro isplaniramo. Prvo odredimo cilj, zatim put do cilja i tek na kraju dolazi oprema. Kod velikih investicija u proizvodne kapacitete najčešće se radi obratno.
Kada se radi o velikim investicijama u tvrtku, kao npr. kod nabave novog stroja, često se prvo kupuje veliki kofer, ulazi se u auto i jednostavno kreće. U jednom se trenutku upitamo, kuda ovo putovanje vodi. Tada je najčešće već prekasno. Nalazimo se na cesti prema sjeveru, u prtljažniku su kupaće, a novca za gorivo više nema.
Investicija u opremu za digitalni tisak – da li novu ili rabljenu – velika je prilika. Ne radi se samo o novom stroju, radi se o vašoj budućnosti! Iskoristite priliku i odredite budući poslovni model, prije nego što ulazite u financijske izdatke.

Investirajte u tržište – ne u stroj!
Natjecanju tehnologija danas se suprotstavlja natjecanje poslovnih modela. Očigledno je bolje testirati tržište, nego novi stroj. Prva pitanja sama su po sebi najvažnija: Koji je Vaš cilj? Koja je Vaša ciljana skupina? Koja je Vaša predodžba o ulaganjima i ostvarivanju dobiti? Znate li odgovor na ova pitanja?
Ukoliko je odgovor ne, tada nemojte niti sekunde razmišljati o nabavi novog stroja. Razmislite dobro o svom poslovanju i odredite poslovni model. Iskustva su, na žalost, pokazala da se mnoge tvrtke tek nakon nabave stroja bore s uspostavljanjem odgovarajućeg poslovnog modela.
Nabava novog stroja ne vodi automatski i poslovnom uspjehu. Tiskani materijali ne prodaju se bolje „samo“ zato jer smo u izlog stavili obavijest da radimo sa strojem najnovije generacije. To potencijalnog kupca ne zanima. U restoranu ni vas ne interesira u kojem su vam loncu pripremili hranu.

Poslovni model
Potraga za vašom budućnošću počinje pitanjem: Što krajnji kupac želi? Odgovor je vrlo jednostavan: Želi povećati promet i zaradu. Želi zadržati stare i pridobiti nove kupce. Što ćete vi sada ponuditi svojim kupcima da ostvare svoje ciljeve?
Odgovor na ovo pitanje dat će vam vaš poslovni model. Promijenite ga iz „Mi smo prepoznatljivi po kvaliteti, niskim cijenama, brzoj isporuci i pouzdanosti“ u „Mi smo pružatelji usluga komunikacija i bavimo se tiskom“.
Možete otići i korak dalje i precizirati: „Mi radimo direktno s našim klijentima te pružamo cjelovitu uslugu. Nudimo integrirana i inteligentna rješenja kroz tisak i nove medije. Pomažemo našim klijentima u ostvarivanju marketinških ciljeva i povećanju prometa.“
Važan je korak i temeljito preispitati čemu zapravo težite: Prioritet je kvaliteta ili niske cijene? Kada imate odgovor na ovo pitanje, tada možete podrobnije analizirati poslovanje i potražiti odgovor na sljedeća pitanja:
-Na što ću se fokusirati (na masovnu ili personaliziranu proizvodnju)?
-Poznajem li poslovanje svojih klijenata?
-Gdje su problemi i izazovi?
-U kojem se pravcu razvijaju moji klijenti?
-Koje usluge i rješenja mogu ponuditi?
-Imam li / poznajem li prave kontakte (prodaja, marketing, uprava…)?
-Investiram li „samo“ u novu tehnologiju?
-Koja je uloga zaštite okoliša?
-Kako skratiti vrijeme realizacije (interno i eksterno)?
-Da li ću biti više orijentiran prema kupcima (osobni kontakti)?
-Kako koristim internet?
Imate li odgovore na ova pitanja, tada ste veliki korak bliže novom poslovnom planu! Čestitamo, cilj je postavljen.

Izrada plana proizvodnje
Sada možete krenuti u razradu dobrog plana proizvodnje. Dobro bi bilo izraditi poslovni plan, ali tko će ga napraviti? Ispravno bi bilo da ga razrade odjel marketinga i prodaje. Oni najbolje mogu procijeniti potrebe tržišta. Praksa je pokazala da se ovdje u pravilu radi obratno. Plan razrađuju tehničari i voditelji procesa proizvodnje, a marketing i prodaja se zatim moraju prilagoditi tehničkim mogućnostima – loša polazna točka za ostvarivanje dobiti.
Polazna točka za stvaranje dobrog plana proizvodnje je, pored poslovnog plana, i investicijski budžet. On pored sredstava za nabavu nove opreme uključuje i troškove procjena, a kasnije i marketinga te izdatke za edukaciju. Tri područja o kojima se često ne razmišlja ili im se ne pridodaje dovoljno važnosti.
Često se procjene rade površno ili se uopće ne rade. Ovdje bi bilo dobro uključiti vanjskog savjetnika. Posebno ukoliko se radi o uspostavi novog poslovnog modela. Savjetnik može pružiti vrijedne usluge i na kraju uštedjeti više novaca nego što je njegov trošak. Pogled sa strane može otkriti mnoge slabe točke koje se iznutra ne vide ili se potiskuju.

Koliko je to financijski prihvatljivo?
Na kraju krajeva uvijek se radi o novcu. Procjena troškova mnogo je kompliciranija nego što se čini. Obračuni cijena bazirani na utrošku vremena često ni ne postoje. Loš je način izračuna koštanja tiskanog materijala taj da se cijena materijala jednostavno pomnoži s dva.
Mnoge tvrtke često računaju na velik broj manjih narudžbi. Nakon toga su upućene na web to print kako bi sve to bilo zvučnije. Stvarnost ih tada otrijezni: Nerijetko su rezultati vrlo promjenjivi, što ima negativan učinak na satnicu i kod rekalkulacije dovodi do gorkog razočarenja.
Nije ni rijedak slučaj da uopće nisu u stanju s postojećom infrastrukturom isporučiti tolike narudžbe.
Zapitajte se i koliko često zaista koristite specifične materijale ili boje i koliko je neproduktivna učestala promjena boja ili materijala. Osnovu za takve procjene nudi vam vaš poslovni plan i detaljna analiza narudžbi i naloga.

Određivanje cijena
Teoretski bi određivanje cijena na osnovu repromaterijala bilo izvedivo, ali često nepredvidivi troškovi dorade mogu kalkulaciju poremetiti. Neki uređaji imaju softverski riješen dio utroška repromaterijala, ali im nedostaje ljudski faktor koji je često presudan za točnu kalkulaciju.
HP nudi mogućnost smislenog „poigravanja“ sa UCR ili GCR postavkama pa čak i isključivanja pojedine boje da bi se povećala brzina ispisa i ostvarila ušteda.
Xerox pak sa svojim Color Qube rješenjem nudi izračun troškova baziran na površini ispisa te pritom čak uzima u obzir i različite postavke (kvalitete) ispisa.
Uglavnom bi cijena trebala biti bazirana na relaciji izrada/amortizacija i učinkovitost/iskoristivost. Jer nositelji troškova u većem dijelu nisu u repromaterijalu nego u neadekvatnoj iskoristivosti postojećih struktura i nedostatku korištenja programskih alata koji mogu znatno skratiti proizvodne procese. Zanimljivo je i to da se pojedini sistemi, što se ponavljajućih procesa rada (nadopunjavanje papira, kalibracija, promjena formata, materijala…) tiče, znatno više razlikuju nego što se to u praksi pretpostavlja.

Od koga kupiti?
Sa strane ponuđača tržište se posljednjih godina jako promijenilo: sve je manje tzv. Monobrand-zastupnika, ali je isto tako sve više spajanja brendova. Ima situacija kada konkurentne strojeve, kao što su npr. Canon i Xerox, možete kupiti na jednom mjestu. Sada se postavlja pitanje gdje kupiti opremu – direktno ili indirektno? Gdje nastaje dodana vrijednost? Trend je trenutno indirektne nabave.
Važna je stavka servis i podrška pa tako i u tom segmentu imamo različite modele koje nalazimo na tržištu. Zapitajte se koliko „u normalnim uvjetima“ traje dok serviser ne dođe na lice mjesta. Koji su krajnji rokovi dolaska? Što je sa tehničkom podrškom i koja vam rješenja nudi dobavljač?

Što nam donosi budućnost?
Nažalost, nemamo kristalnu kuglu i razvoj novih tehnologija teško je predvidjeti. Ponuđači ne žele previše otkrivati jer bi u protivnom potencijalna klijentela mudro pričekala s investicijama što proizvođači naravno ne žele. U tu svrhu imamo sajmove na kojima se predstavljaju nove tehnologije.

Uzbudljivo – ali da li je to ono pravo?
Razne nove i vrlo uzbudljive tehnologije nisu primjenjive za tiskare u Hrvatskoj i/ili su zanimljive samo nekim rijetkim, odabranim poduzećima. Uvijek iznova hvaljene nove tehnologije treba uzeti s određenom dozom opreza. Nije potrebno investirati u nešto samo iz razloga što to netko drugi već ima. Treba imati na umu servis i podršku: Nova tehnologija ne znači i to da je tehnička podrška u potpunosti upoznata s njom. Zapitajte se želite li banana proizvod koji će dozrijevati kod kupca?

Poanta je u kvaliteti
Ne otiskujete svaki dan test ispis. Koliko je zaista važna ta mrvicu bolja kvaliteta? Hoće li vaša klijentela to i prepoznati i jesu li spremni, za to platiti i odgovarajuću cijenu? I gdje se kvaliteta uopće i radi? Velika je razlika gdje se pripremaju datoteke za ispis, unutar tvrtke ili iz već postojećih datoteka. Treba dobro razmotriti pitanje kvalitete. Kakvo je stanje s automatskom kalibracijom i profilima ili linearizacijom u toku rada? Razmislite o tehničkim aspektima koji mogu utjecati na kasniju doradu.

Znanje je moć – i novac
Nemojte nikako zaboraviti i na radnu snagu! Svaki je stroj onoliko dobar koliko je sposoban onaj koji radi na njemu. Raspitajte se prije nabave novih sistema, razgovarajte s kolegama i stvorite neke reference. Razmislite kako organizirati osoblje s odgovarajućom spremom i znanjem te pripremite dovoljno novaca i za taj dio.

Put ka uspjehu
Razvoj digitalnog tiska nudi ogroman broj novih prilika – ali i dobru porciju rizika. Jedino je na vama da procijenite vaše potrebe, mogućnosti, slabosti i mane… Pravilan pristup i odgovori na prava pitanja jamac su da će vas putovanje dovesti na željeni cilj – a ne da na kraju u kupaćim gaćama stojite na sjevernom polu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content