PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Dobro investiranje u digitalnu štampu

Godišnji! Konačno! Odluka je pala: Idemo na more. Vožnja gliserom, sunčane plaže i dobra hrana. Hotel je rezervisan i put isplaniran. Kupili smo pravi kofer i spakovali odgovarajuću garderobu. Cilj je ukucan u navigaciju i krećemo – pravac more…

Čudno. Kada idemo na odmor svi ga dobro isplaniramo. Prvo odredimo cilj, zatim put do cilja i tek na kraju dolazi oprema. Kod velikih investicija u proizvodne kapacitete najčešće se radi obrnuto.

Kada se radi o velikim investicijama u kompaniju, kao npr. kod nabavke nove mašine, često se prvo kupuje veliki kofer, ulazi se u auto i jednostavno kreće. U jednom se trenutku upitamo, kuda ovo putovanje vodi. Tada je najčešće već prekasno. Nalazimo se na putu prema severu, u gepeku su kupaće gaće, a novca za gorivo više nema.

Investicija u opremu za digitalnu štampu – da li u novu ili polovnu – velika je prilika. Ne radi se samo o novoj mašini, radi se o vašoj budućnosti! Iskoristite priliku i odredite budući poslovni model, pre nego što uđete u finansijske izdatke.

Investirajte u tržište – ne u mašinu!

Takmičenju tehnologija danas se suprotstavlja takmičenje poslovnih modela. Očigledno je bolje testirati tržište, nego novu mašinu. Prva pitanja sama su po sebi najvažnija: Koji je Vaš cilj? Koja je Vaša ciljna grupa? Koja je Vaša predstava o ulaganjima i ostvarivanju dobiti? Znate li odgovor na ova pitanja?

Ukoliko je odgovor ne, tada nemojte ni sekunde razmišljati o nabavci nove mašine. Razmislite dobro o svom poslovanju i odredite poslovni model. Iskustva su, na žalost, pokazala da se mnoge kompanije tek nakon nabavke mašine bore sa uspostavljanjem odgovarajućeg poslovnog modela.

Nabavka nove mašine ne vodi automatski i poslovnom uspehu. Štampani materijali ne prodaju se bolje „samo“ zato jer smo u izlog stavili obaveštenje da radimo sa štampačem najnovije generacije. To potencijalnog kupca ne zanima. Ni vas u restoranu ne zanima u kojoj su vam šerpi pripremili hranu.

Poslovni model

Potraga za vašom budućnošću počinje pitanjem: Što krajnji kupac želi? Odgovor je vrlo jednostavan: Želi da poveća promet i zaradu. Želi da zadrži stare i da pridobije nove kupce. Šta ćete vi sada ponuditi svojim kupcima da ostvare svoje ciljeve?

Odgovor na ovo pitanje daće vam vaš poslovni model. Promenite ga iz „Mi smo prepoznatljivi po kvalitetu, niskim cenama, brzoj isporuci i pouzdanosti“ u „Mi smo pružaoci usluga komunikacija i bavimo se štampom“.

Možete otići i korak dalje i precizirati: „Mi radimo direktno s našim klijentima i pružamo celovitu uslugu. Nudimo integrisana i inteligentna rešenja kroz štampu i nove medije. Pomažemo našim klijentima u ostvarivanju marketinških ciljeva i povećanju prometa.“

Važan je korak i temeljno preispitati čemu zapravo težite: Prioritet je kvalitet ili niske cene? Kada imate odgovor na ovo pitanje, tada možete detaljnije da analizirate poslovanje i da potražite odgovor na sledeća pitanja:

-Na šta ću se fokusirati (na masovnu ili personalizovanu proizvodnju)?

-Poznajem li poslovanje svojih klijenata?

-Gde su problemi i izazovi?

-U kom se pravcu razvijaju moji klijenti?

-Koje usluge i rešenja mogu ponuditi?

-Imam li / poznajem li prave kontakte (prodaja, marketing, menadžment…)?

-Investiram li „samo“ u novu tehnologiju?

-Koja je uloga zaštite okoline?

-Kako skratiti vreme realizacije (interno i eksterno)?

-Da li ću biti više orijentisan prema kupcima (lični kontakti)?

-Kako koristim internet?

Ukoliko imate odgovore na ova pitanja, tada ste značajan korak bliže novom poslovnom planu! Čestitamo, cilj je postavljen.

Izrada plana proizvodnje

Sada možete krenuti u razradu dobrog plana proizvodnje. Dobro bi bilo izraditi poslovni plan, ali ko će ga napraviti? Ispravno bi bilo da ga razrade sektori za marketing i prodaju. Oni najbolje mogu proceniti potrebe tržišta. Praksa je pokazala da se ovde po pravilu radi obrnuto. Plan razrađuju tehničari i rukovodioci procesom proizvodnje, a marketing i prodaja se zatim moraju prilagoditi tehničkim mogućnostima – loša polazna tačka za ostvarivanje dobiti.

Polazna tačka za stvaranje dobrog plana proizvodnje je, pored poslovnog plana, i budžet za investiranje. On, pored sredstava za nabavku nove opreme, uključuje i troškove procena, a kasnije i marketinga kao i troškove za edukaciju. Tri oblasti o kojima se često ne razmišlja ili im se ne pridaje dovoljno važnosti.

Često se procene rade površno ili se uopšte ne rade. Ovde bi bilo dobro uključiti spoljnog savetnika. Posebno ukoliko se radi o uspostavljanju novog poslovnog modela. Savetnik može pružiti vredne usluge i na kraju uštedeti više novca nego što je njegov trošak. Pogled sa strane može otkriti mnoge slabe tačke koje se iznutra ne vide ili se potiskuju.

Koliko je to finansijski prihvatljivo?

Na kraju krajeva uvek se radi o novcu. Procena troškova mnogo je komplikovanija nego što se čini. Obračuni cena bazirani na utrošku vremena često ni ne postoje. Loš način da se izračuna cena štampanog materijala je taj da se cena materijala jednostavno pomnoži s dva.

Mnoge kompanije često računaju na veliki broj manjih narudžbi. Nakon toga su upućene na web to print kako bi sve to bilo zvučnije. Stvarnost ih tada otrezni: Neretko su rezultati vrlo promenljivi, što ima negativan efekat na satnicu i kod rekalkulacije dovodi do gorkog razočaranja.

Nije ni redak slučaj da uopšte nisu u stanju da sa postojećom infrastrukturom isporuče tolike porudžbine.

Zapitajte se i koliko često zaista koristite specifične materijale ili boje i koliko je neproduktivna česta promena boja ili materijala. Osnovu za takve procene nudi vam vaš poslovni plan i detaljna analiza porudžbina i naloga.

Određivanje cena

Teoretski bi određivanje cena na osnovu repromaterijala bilo izvodljivo, ali često nepredvidivi troškovi dorade mogu da poremete kalkulaciju. Neki uređaji imaju softverski rešen deo utroška repromaterijala, ali im nedostaje ljudski faktor koji je često presudan za tačnu kalkulaciju.

HP nudi mogućnost smislenog „poigravanja“ sa UCR ili GCR postavkama pa čak i isključivanja pojedine boje da bi se povećala brzina štampe i ostvarila ušteda.

Xerox pak sa svojim Color Qube rešenjem nudi proračun troškova baziran na površini štampe te pritom čak uzima u obzir i različite postavke (kvalitet) štampe.

Uglavnom bi cena trebalo da se bazira na relaciji izrada/amortizacija i učinkovitost/iskoristivost. Jer nosioci troškova u većini slučajeva nisu u repromaterijalu, nego u neadekvatnoj upotrebi postojećih struktura i nedostatku korišćenja programskih alata koji mogu znatno skratiti proizvodne procese. Zanimljivo je i to da se pojedini sistemi, što se ponavljajućih operacija (dopunjavanje papira, kalibracija, promena formata, materijala…) tiče, znatno više razlikuju nego što se to u praksi pretpostavlja.

Od koga kupiti?

Iz perspektive ponuđača tržište se poslednjih godina jako promenilo: sve je manje tzv. Monobrand-zastupnika, ali je isto tako sve više spajanja brendova. Ima situacija kada konkurentne štampače, kao što su npr. Canon i Xerox, možete kupiti na jednom mestu. Sada se postavlja pitanje gde kupiti opremu – direktno ili indirektno? Gde nastaje dodatna vrednost? Trend je trenutno indirektne nabavke.

Važne stavka su servis i podrška pa tako i u tom segmentu imamo različite modele koje nalazimo na tržištu. Zapitajte se koliko „u normalnim uslovima“ traje dok serviser ne dođe na lice mesta. Koji su krajnji rokovi dolaska? Što je sa tehničkom podrškom i koja vam rešenja nudi dobavljač?

Šta nam donosi budućnost?

Nažalost, nemamo kristalnu kuglu i razvoj novih tehnologija teško je predvideti. Ponuđači ne žele previše da otkriju jer bi u suprotnom potencijalna klijentela mudro pričekala s investicijama što proizvođači naravno ne žele. U tu svrhu imamo sajmove na kojima se predstavljaju nove tehnologije.

Uzbudljivo – ali da li je to ono pravo?

Razne nove i vrlo uzbudljive tehnologije nisu primenjive za štamparije u Hrvatskoj i/ili su zanimljive samo nekim retkim, odabranim kompanijama. Uvek iznova hvaljene nove tehnologije treba uzeti s određenom dozom opreza. Nije potrebno investirati u nešto samo iz razloga što to neko drugi već ima. Treba imati na umu servis i podršku: Nova tehnologija ne znači i to da je tehnička podrška u potpunosti upoznata s njom. Zapitajte se da li želite banana proizvod koji će sazrevati kod kupca?

Poenta je u kvalitetu

Ne štampajte svaki dan test ispis. Koliko je zaista važan taj za mrvicu bolji kvalitet? Hoće li vaša klijentela to  prepoznati i da li su spremni da za to plate i odgovarajuću cenu? I gde se kvalitet uopšte i radi? Velika je razlika gde se pripremaju datoteke za ispis, unutar kompanije ili iz već postojećih datoteka. Treba dobro razmotriti pitanje kvaliteta. Kakvo je stanje s automatskom kalibracijom i profilima ili linearizacijom u toku rada? Razmislite o tehničkim aspektima koji mogu uticati na kasniju doradu.

Znanje je moć – i novac

Nemojte nikako zaboraviti i na radnu snagu! Svaka mašina je onoliko dobra koliko je sposoban onaj koji radi na njoj. Raspitajte se pre nabavke novih sistema, razgovarajte sa kolegama i stvorite neke reference. Razmislite kako da organizujete osoblje s odgovarajućom spremom i znanjem pa pripremite dovoljno novca i za taj deo.

Put ka uspehu

Razvoj digitalne štampe nudi ogroman broj novih prilika – ali i dobru porciju rizika. Isključivo je na vama da procenite vaše potrebe, mogućnosti, slabosti i mane… Pravilan pristup i odgovori na prava pitanja garancija su da će vas putovanje dovesti na željeni cilj, – a ne da na kraju u kupaćim gaćama stojite na severnom polu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content