PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Prvi blog Brucošice

Dar čitateljima – Labelling horoskop za 2019.

Ok… Mogu ja to… Nije bed kaj imam 40… ustvari nemam još, ali broj dana do rođendana rapidno pada… Nikad nije kasno za novi početak, jel’ tak? Osjećam se kao brucoš – moj prvi blog… „Strah je čovjekov najveći kočničar!“; kaže jedan moj jako dobar kolega… Pa – valjda „bu blog dobar“…

Za početak, idemo pogledati što kažu da nas čeka u 2019. godini, u kojem smjeru idemo, koji su nam ciljevi i kako ćemo ih postići?

  • Prema istraživanju FINAT-a u koje je uključeno više od 80 proizvodnih i tiskarskih poduzeća, čini se da ćemo mi Europljani u 2019. godini biti puno oprezniji. Spominju se nesigurna ekonomska i politička klima u Europi, svima dobro znani Brexit, a nitko ne može znati u kojem će se smjeru kretati trgovački odnosi SAD-a i Kine.
  • Ukupna količina materijala za etikete općenito je manja danas nego što je bila u isto vrijeme lani; podatak se odnosi i na materijale za klasične tiskarske tehnike kao i za digitalne. Iako i dalje 65% ispitanika očekuje povećanje količina u 2019. godini, dio ispitanika koji očekuje pad u količinama se povećao sa 3% u 2017. godini na čak 18% na kraju 2018. godine. Dio ispitanika koji ne očekuje promjenu povećao se sa 14% na 18%. Opreza nikad dosta.
  • 2018. godine tržište materijala za etikete raslo je 1,4 % u odnosu na 2017 godinu, i to 0,9% rasta u samoljepivim papirima i 3,5% rasta u samoljepivim folijama i ostalim ne papirnim materijalima u roli. Etikete iz arka dodatno su pale za 2,6% u 2018. godini. Interesantno je da etikete koje se proizvode iz arka u ukupnoj proizvodnji svih etiketa čine manje od 5% ukupno proizvedenih etiketa. Ispitanici su osim na pitanja povezana uz kupljene količine, odgovarali i na pitanja koja definiraju lojalnost dobavljaču, prijelaz sa samoljepive etikete na drugu tehnologiju, linerless etikete, dekorativnim tiskarskim i doradnim tehnikama kao i mogućnosti tiska etiketa in- house – isplati li se imati svoj tiskarski stroj za etikete.

Svjetske struje i influenceri diktiraju i da će se trendovi nastaviti u smjeru:

Eco friendly etikete: složit ćete se da ovo i nije neka velika novost te da svi već dulje vrijeme imamo tendenciju da budemo više „eco friendly“. No, za nas proizvođače etiketa (u bilo kojem segmentu njena nastanka) to znači da poštujemo želje naših kupaca te da se cijelo pakiranje proizvoda sada može razgraditi ili reciklirati. Prilagodit ćemo dizajn etikete ostatku pakiranja kako bismo pomogli u procesu reciklaže i smanjenju stvaranja otpada. Kažu da nam je ovo najveći trend u 2019. Vrijeme će pokazati jesu li bili u pravu.

Prozirne etikete: pakiranje proizvoda mora biti transparentno kako bi se bolje vidio sam proizvod. Prozirna etiketa pokazuje otvorenu komunikaciju proizvođača s kupcem gdje nema prikrivanja sadržaja. Pouzdanost i kvaliteta proizvoda znače prodaju, a prozirna etiketa u tome pomaže. No, na etiketi i dalje trebaju biti svi podaci o proizvodu i njena funkcionalnost ni u kojem slučaju ne smije biti limitirana prozirnošću.

Pametne „Smart“ etikete: ukoliko na etiketu ne stanu svi traženi ili željeni podaci, pomažemo si kodom koji nas nakon skeniranja vodi na Internet odredište gdje dodatno upoznajemo naš proizvod.

Minimalizam: u kombinaciji sa „smart“ etiketama, više nemamo ograničenja u smislu dizajna. Možemo očekivati više zemljanih, neutralnih tonova koji su u skladu sa eco frinedly trendom. Neki ipak neće odustati od detalja u nekoj jačoj, istaknutijoj boji, ali boja neće dominirati cijelom etiketom. Kupac donosi odluku o kupnji proizvoda u prvih 90 sekundi, stoga dizajn i izbor boja na etiketi u ovisnosti o samom proizvodu imaju veliku ulogu u odluci o kupnji.

Personalizacija: digitalni tisak – hvala ti! Dijelim informaciju da su istraživanja pokazala da je zastupljenosti narrow web digitalnih tiskarskih strojeva u 2017. godini rasla 11,7%, dok je zastupljenost konvencionalnih strojeva istog tipa pala za 8 – 9%.

Old vintage look: još uvijek se voli stari, dobri proizvod iz starih dobrih dana… Prilagođeni vintage dizajn i stariji fontovi izazivaju nostalgiju koja kod dobrih marki i proizvoda sama radi prodaju.

Na kraju – nemojmo zaboraviti Living coral – Pantone boju za 2019. godinu.

Trendovi se mijenjaju iz dana u dan, odluke se donose sve brže, a vremena za razmišljanje je sve manje. No, mi ćemo si dozvoliti da komentar ovih predviđanja damo za godinu dana.

Do novog bloga – javite svoj dojam. Nadam se da sam opravdala povjerenje vas čitatelja i redakcije.

Voli vas Vaša Brucoshica

Ana Marošević Dolovski

Ana Marošević Dolovski rođena je u Zagrebu 1979. godine. Završila je Grafički fakultet u Zagrebu gdje upisuje i poslijediplomski studij. Po završetku fakulteta započinje svoj radni staž u Radin-Grafici, gdje radi kao član prodajnog tima. Pokriva prodaju cjelokupnog grafičkog asortimana (papira i repromaterijala) za sve tehnike tiska, sa posebnim fokusom na narrow web tisak i materijale. Područje interesa su joj etiketni, ambalažni i samoljepivi materijali, njihova primjena, korištenje i razvoj. Sudjeluje na brojnim seminarima, tehničkim edukacijama, radionicama i sajmovima.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content