PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Prvi blog brucošice

POKLON ČITATELJIMA – LABELLING HOROSKOP ZA 2019.

Ok… Mogu ja to… Nije bedak što imam 40… u stvari nemam još, ali broj dana do rođendana rapidno opada… Nikad nije kasno za novi početak, jel’ tako? Osećam se kao brucoš – moj prvi blog… „Strah je čovekov najveći kočničar!“; kaže jedan moj jako dobar kolega… Pa – valjda „bude blog dobar“…

Za početak, idemo pogledati šta kažu da nas čeka u 2019. godini, u kom smeru idemo, koji su nam ciljevi i kako ćemo ih postići?

  • Prema istraživanju FINAT-a u koje je uključeno više od 80 proizvodnih i štamparskih kompanija, izgleda da ćemo mi Evropljani u 2019. godini biti puno oprezniji. Spominju se neizvesna ekonomska i politička klima u Evropi, svima dobro znani Brexit, a niko ne može znati u kom će se smeru kretati trgovinski odnosi SAD-a i Kine.
  • Ukupna količina materijala za etikete generalno je manja danas nego što je bila u isto vreme prošle godine; podatak se odnosi i na materijale za klasične štamparske tehnike kao i za digitalne. Iako i dalje 65% ispitanika očekuje povećanje količina u 2019. godini, deo ispitanika koji očekuje pad u količinama se povećao sa 3% u 2017. godini na čak 18% na kraju 2018. godine. Deo ispitanika koji ne očekuje promenu povećao se sa 14% na 18%. Opreza nikada dosta.
  • 2018. godine tržište materijala za etikete raslo je 1,4 % u odnosu na 2017. godinu, i to 0,9% rasta u samolepljivim papirima i 3,5% rasta u samolepljivim folijama i ostalim ne papirnim materijalima u rolni. Etikete iz tabaka dodatno su pale za 2,6% u 2018. godini. Interesantno je da etikete koje se proizvode iz tabaka u ukupnoj proizvodnji svih etiketa čine manje od 5% ukupno proizvedenih etiketa. Ispitanici su osim na pitanja u vezi sa kupljenim količinama, odgovarali i na pitanja koja definišu lojalnost dobavljaču, prelaz sa samolepljive etikete na drugu tehnologiju, etikete bez lajnera, dekorativnim štamparskim i doradnim tehnikama kao i mogućnosti štampe etiketa in- house – isplati li se imati svoj štampač za etikete.

SVETSKE STRUJE I INFLUENSERI DIKTIRAJU I DA ĆE SE TRENDOVI NASTAVITI U SMERU:

Eco friendly etikete: složićete se da ovo i nije neka velika novost i da svi već duže vreme imamo tendenciju da budemo više „eco friendly“. No, za nas proizvođače etiketa (u bilo kom segmentu njenog nastanka) to znači da poštujemo želje naših kupaca i da se celokupno pakovanje proizvoda sada može razgraditi ili reciklirati. Prilagodćemo dizajn etikete ostatku pakovanja kako bismo pomogli u procesu reciklaže i smanjenju stvaranja otpada. Kažu da nam je ovo najveći trend u 2019. Vreme će pokazati jesu li bili u pravu.

Prozirne etikete: pakovanje proizvoda mora biti transparentno kako bi se bolje video sam proizvod. Prozirna etiketa pokazuje otvorenu komunikaciju proizvođača sa kupcem gde nema prikrivanja sadržaja. Pouzdanost i kvalitet proizvoda znače prodaju, a prozirna etiketa u tome pomaže. No, na etiketi i dalje treba da budu svi podaci o proizvodu i njena funkcionalnost ni u kom slučaju ne sme biti ograničena prozirnošću.

Pametne „Smart“ etikete: ukoliko na etiketu ne stanu svi traženi ili željeni podaci, pomažemo se kodom koji nas nakon skeniranja vodi na Internet stranicu gde dodatno upoznajemo naš proizvod.

Minimalizam: u kombinaciji sa „smart“ etiketama, više nemamo ograničenja u smislu dizajna. Možemo očekivati više zemljanih, neutralnih tonova koji su u skladu sa eco friendly trendom. Neki ipak neće odustati od detalja u nekoj jačoj, izraženijoj boji, ali boja neće dominirati celom etiketom. Kupac donosi odluku o kupovini proizvoda u prvih 90 sekundi, stoga dizajn i izbor boja na etiketi u zavisnosti od samog proizvoda imaju veliku ulogu u odluci o kupovini.

Personalizacija: digitalna štampa – hvala ti! Delim informaciju da su istraživanja pokazala da je zastupljenosti narrow web digitalnih štamparskih mašina u 2017. godini rasla 11,7%, dok je zastupljenost konvencionalnih mašina istog tipa pala za 8 – 9%.

Old vintage look: još uvek se voli stari, dobri proizvod iz starih dobrih dana… Prilagođeni vintage dizajn i stariji fontovi izazivaju nostalgiju koja kod dobrih marki i proizvoda sama radi prodaju.

Na kraju – nemojmo zaboraviti Living coral – Panton boju za 2019. godinu.

Trendovi se menjaju iz dana u dan, odluke se donose sve brže, a vremena za razmišljanje je sve manje. No, mi ćemo sebi dopustiti da komentar ovih predviđanja damo za godinu dana.

Do novog bloga – javite svoj utisak. Nadam se da sam opravdala poverenje vas, čitatelja i redakcije.

Voli vas Vaša Brucoshica

Željka Livaić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content