Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nova era automatizacije uz AI i Industriju 5.0

Integracija automatizacije u industriji tiska optimizirala je procese i povećala preciznost. Automatizirani sustavi ne samo da ubrzavaju proizvodnju, već i minimiziraju pogreške. Dolazak robotike i umjetne inteligencije (AI) dodatno je potaknuo razvoj automatizacije i digitalizacije u industriji tiska pokazujući kako se industrijski procesi mogu učiniti još učinkovitijim te otvarajući put za pogone s minimalnom potrebom za radnom snagom.
No, AI donosi i neke nove vjetrove, ali je nešto što će svaka tvrtka pa i tiskara morati prihvatiti i uskočiti na taj vlak na vrijeme da poslije ne bi bilo kasno. AI će promijeniti način rada i pristup informacijama i podacima.
No, da bi tiskara mogla istinski koristiti AI morat će imati sve povezano kroz jedno jedinstveno programsko rješenje. Dakle, tiskara mora proći kompletnu digitalnu transformaciju, odnosno već danas gledati što će biti za četiri ili pet godina.

Strah od digitalne transformacije


A digitalna transformacija nešto je čega se tiskare još uvijek dosta boje jer ulazi u svaku poru poslovanja. Stručnjaci na ovom području ističu da je u konačnici kod digitalne transformacije puno manje bitno koji će softver biti odabran, puno je važnije da su ljudi, od operatera na stroju, preko prodaje, nabave, računovodstva, skladišta pa sve do vodstva tvrtke spremni za taj proces. Jer proces digitalne transformacije je dug i nimalo jednostavan. Bitno je odmah na početku dobro postaviti procese.

No, uza sve navedeno pojavila se i Industrija 5.0 koja fokus ponovno stavlja na ljude. Riječ je o tome kako nove tehnologije mogu podržati zaposlenike i olakšati rad, kako zamorne zadatke može preuzeti AI i kako se radno vrijeme može sve više koristiti za kreativne zadatke. U tom procesu, uloga ljudi će se također promijeniti. Udaljavat će se od rutinskog rada prema složenijim zadacima, ponovno će imati puno veću funkciju i obavljati puno više posla nego danas. S druge pak strane, svjedoci smo nedostatka radne snage.

Kako sve gore navedeno uspješno implementirati i na kraju koristiti, gdje su domaće tiskare po pitanju automatizacije i digitalne transformacije pokušat ćemo odgovoriti na panel radionici „Ključna područja koja pokreću industriju“. Panel je dio edukacijskog dijela sajma Print21 koji se 17. i 18. 4. održava na Zagrebačkom Velesajmu.
Sajam svoja vrata otvara od 10:00, a panel kreće u 12:00.
Ulaz na sajam je besplatan. Potrebna je samo prethodna registracija. Napravite je odmah – ovdje!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content