PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Nova era automatizacije uz veštačku inteligenciju i industriju 5.0

Integracija automatizacije u industriji štampe optimizovala je procese i povećala preciznost. Automatizovani sistemi ne samo da ubrzavaju proizvodnju, već i minimiziraju greške. Pojava robotike i veštačke inteligencije (AI) dodatno je podstakla razvoj automatizacije i digitalizacije u industriji štampe, pokazujući kako se industrijski procesi mogu učiniti još efikasnijim i otvarajući put za pogone sa minimalnom potrebom za radnom snagom.
Međutim, AI donosi i nove izazove, ali je nešto što će svaka kompanija, pa i štamparija, morati prihvatiti i ukrcati se na taj voz na vreme da ne bi bilo kasno. AI će promeniti način rada i pristup informacijama i podacima. Da bi štamparija zaista mogla iskoristiti AI, moraće imati sve integrisano kroz jedinstveno softversko rešenje. Dakle, štamparija mora proći kroz kompletnu digitalnu transformaciju, tj. već danas mora razmišljati o tome šta će biti za četiri ili pet godina.

Strah od digitalne transformacije

Digitalna transformacija je nešto čega se štamparije još uvek dosta plaše jer prodire u svaki aspekt poslovanja. Stručnjaci sa ovog područja ističu da je kod digitalne transformacije mnogo važnije da su ljudi, od operatera na mašinama, preko prodaje, nabavke, računovodstva, skladišta pa sve do rukovodstva kompanije, spremni za taj proces, nego koji softver će biti odabran. Jer proces digitalne transformacije je dug i nimalo jednostavan. Bitno je odmah na početku dobro postaviti procese.

Pored svega navedenog, pojavila se i Industrija 5.0 koja ponovo stavlja fokus na ljude. Reč je o tome kako nove tehnologije mogu podržati zaposlene i olakšati rad, kako AI može preuzeti zamorne zadatke i kako se radno vreme može sve više koristiti za kreativne zadatke. U tom procesu, uloga ljudi će se takođe promeniti. Udaljavajući se od rutinskog rada, prelaziće na složenije zadatke, ponovo će imati važnu funkciju i obavljaće mnogo više posla nego danas. S druge strane, svedoci smo nedostatka radne snage.

Kako uspešno implementirati sve gore navedeno i na kraju koristiti, gde se domaće štamparije nalaze u pogledu automatizacije i digitalne transformacije, pokušaćemo da odgovorimo na panel diskusiji „Ključna područja koja pokreću industriju“.
Panel je deo edukativnog dela sajma Print21 koji se održava 17. i 18. aprila na Zagrebačkom Velesajmu. Sajam otvara svoja vrata u 10:00, a panel počinje u 12:00. Ulaz na sajam je besplatan, ali je potrebna prethodna registracija koju možete izvršiti odmah – ovde!  

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content