PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost globalnog tržišta digitalne štampe

Prema najnovijim ekskluzivnim istraživanjima kompanije Smithers Pir, digitalni sistemi postaće sve važniji na globalnom tržištu štampe tokom 2020, a do 2029. godine globalno tržište digitalne štampe dostići će vrednost od 225 milijardi dolara.

Industrija štampe će se i dalje razvijati kao odgovor na više ekonomskih, tehnoloških, demografskih, ekoloških i faktora ponašanja. Prelazak sa fizičke štampe na internet u sektorima izdavaštva, oglašavanja i štampe i dalje će smanjivati ukupni obim štampe, a očekivanja potrošača za štampani sadržaj u budućnosti će rasti.

To se ogleda u zahtevu za manjim tiražem, bržom izmenom i boljim kvalitetom štampe. Poslednji tržišni izveštaj kompanije Smithers Pir, „Budućnost digitalnе štampe: Dugoročne strateške prognoze do 2029.”, pokazuje kako će trenutne i buduće generacije zahtevati sve navedeno. Prognozira se da će 2029. godine, globalno tržište digitalne štampe dostići nešto više od 3 triliona ekvivalenta A4 u vrednosti od 225 milijardi $, što je znatno više od 103 milijarde $, ostvarenih 2014. godine.

Iako je digitalna štampa znatno porasla u poslednjoj deceniji, analiza kompanije Smithers Pir prepoznaje nekoliko izvanrednih izazova. Koliko njih će uspešno biti savladano, videćemo tokom narednih deset godina.

Visoki troškovi – Kapitalni zahtevi za najnoviju generaciju opreme za digitalnu štampu visokih performansi su veliki. Cena boje, tonera i ostalog potrošnog materijala takođe je viša od cene za većinu konkurentskih analognih procesa.

Kultura kompanije i načini rada – Da bi korisnici bili uspešni u prihvatanju digitalne štampe, potrebna je značajna promena u poslovnim procesima, od prodaje do proizvodnje i opreme. Uključivanje u web-to-print model za štampu, može pružiti pristup novim kupcima i poboljšati efikasnost pružaoca usluge štampe.

Kvalitet ispisa – Toner u digitalnoj štampi vodi ka tome da se kvalitet digitalne štampe sad može takmičiti sa kvalitetom ofset štampe. Štampa s takvom bojom je poboljšana i može ponuditi vrlo visoki kvalitet štampe kod nekih aplikacija, ali mnogima je potreban temeljni premaz i još uvek su ograničeni u rasponu odgovarajućih podloga, što će biti fokus daljih istraživanja tokom 2020.

Zakonski propisi i zahtevi vlasnika robne marke – U ambalaži i nalepnicama postoje strogi zahtevi za nisku migraciju i zaštitu od boja. Na raspolaganju su digitalni setovi i toneri s niskom stopom migracije, ali je za postizanje većeg tržišnog učešća potreban budući rad na smanjenju troškova.

Sve veće mogućnosti analognih štamparskih mašina – U delovima slabog tržišta štampe poboljšava se isplativost analognih štamparskih mašina. To uključuje ubacivanje ink jet stanica u hibridne konfiguracije štampe koje mogu ograničiti uticaj digitalne štampe u određenim aplikacijama, posebno u onima gde su potrebni različiti ispisi podataka i verzija.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content