Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost produkcijske štampe je fokusirana na ink jet

U prvoj jesenjoj epizodi online serijala Print Magazina, tema je bila Digitalna štampa SRA 3 formata, u kojoj smo, između ostalog razgovarali i sa gMarcelom Ebbenhorstom, Manager Production Print, iz kompanije Kyocera Europe. Kyocera je, naime, polovinom prošle godine na tržište lansirala svoj prvi ink jet štampač, Kyocera TASKalfa Pro 15000, kojim je ušla na tržište produkcijske štampe SRA 3 formata.

Zanimalo nas je zašto su za udeo na ovom delu tržišta odlučili da se “bore” ink jet tehnologijom dok konkurencija u toj tržišnoj niši nudi mašine koje se baziraju na elektrofotografiji?

Kako nam je rekao g. Ebbenhorst, razlozi zašto su odlučili da se uključe na ovo specifično tržište sa ovom specifičnom tehnologijom su višestruki. Pre svega, Kyocera je već niz godina aktivna u proizvodnji štamparskih glava, aktivno ih prodaje kroz neke vrlo konkurentne proizvođače tehnologija, tako da tržište kompaniju Kyocera poznaje kao proizvođača štamparskih glava. Takođe, Kyocera je snažna u kancelarijskom segmentu kroz proizvodnju dugotrajnih MFP-a (multi-funkcionalnih štampača). Dakle, najlogičniji korak, kako je istakao, bio je da se cilja na tržište na kome još nisu aktivni i to sa poznatom tehnologijom i iskustvom koje imaju, jer svima koji su prisutni na tom tržištu, ističe, jasno  je da je budućnost u produkcijskoj štampi fokusirana na ink jet.

Govoreći o prednostima, ali i nedostacima ink jet tehnologije u odnosu na onu koja se zasniva na toneru, ističe da kada je reč o kvalitetu, kod ink jet tehnologije još mora doći do određenog razvoja. Što se tiče kvaliteta kod štampe slika, tu ink jet, smatra, već sada ima velike mogućnosti, ali određeni izazovi i dalje postoje.

„Sasvim je jasno da je ovo tehnologija koja još nije u potpunosti razvijena, za razliku od štampača na bazi tonera za koje se smatra da su na kraju svog tehnološkog razvoja, tako da se štampa na bazi tonera ne može više toliko unaprediti. Tehnologija elektrofotografije takođe se više neće menjati, tako da se pravi razvoj događa na tržištu ink jeta. To je za nas, kao novog igrača na tom tržištu, posebno važno jer imamo više mogućnosti za razvoj u tom smeru i možemo da pokušamo da „popravimo“ naše konkurente“, istakao je g. Ebbenhorst.

Ceo intervju sa g. Ebbenhorstom, ali i ostalim gostima sa kojima smo razgovarali na temu Digitalne štampe SRA 3 formata možete pogledati na Print Magazin YouTube kanalu

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content