Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Coca-Cola otkriva prototip prve papirne boce

Coca-Cola je otkrila prvu generaciju prototipa svoje papirne boce.
Prva generacija prototipa sastoji se od papirnog omota, ali još uvek koristi plastični zatvarač i plastične unutrašnje obloge za zadržavanje tečnosti. Iako se ova plastika  nakon upotrebe može 100% reciklirati, cilj je da se napravi boca koja neće imati unutrašnju oblogu od plastike, odnosno da se stvori papirna boca koja se može reciklirati kao i svaki papir.

Na razvoju boce radi se u Coca-Cola laboratoriji u Briselu u Belgiji. „Naša vizija jeste da stvorimo papirnu bocu koja može da se reciklira kao i bilo koja druga vrsta papira, a ovaj prototip je prvi korak na putu da se to postigne. Papirna boca otvara novi svet mogućnosti u proizvodnji ambalaže i uvereni smo da će papirna ambalaža imati važnu ulogu u budućnosti ”, kaže Stijn Franssen, EMEA R&D menadžer za inovacije u ambalaži u kompaniji Coca-Cola.

Baš kao i sve druge vrste ambalaže, i papirna boca budućnosti mora da se pridržava istih visokih standarda sigurnosti i kvaliteta ambalaže za pakovanje hrane i pića koji se trenutno primjenjuju. Stijn i njegov tim nastavljaju testiranje boce u laboratoriji kako bi, između ostalog, videli kako se ponaša u frižideru, koliko je jaka i koliko dobro štiti napitak iznutra.

Pokazani prototip je tek prva faza procesa i zato u Coca-Coli još ne spominju datum kada bi ova boca mogla da se nađe na rafovima odnosno u masovnoj proizvodnji.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content