Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Da li Flint Group traži novog vlasnika?

Izveštaji koji dolaze iz finansijskog sveta, a kako prenosi britanski portal Print Business, pokazuju da je Flint Group na korak do nove promene vlasnika.

Grupa je trenutno u vlasništvu Goldman Sachsa i Koch Industries, a kako prenosi Reuters, bili su  čak i blizu dogovora o sporazumu o izmeni i produženju kredita u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra. To bi pomerilo datum dospeća za dve godine uz malo izmenjene uslove.
Upravo to se smatra predznakom potencijalne prodaje kompanije koja se uz Dainippon Ink & Chemicals, vlasnika Sun-a, smatra jednim od najvećih svetskih proizvođača boje i koja je na prodaju stavljena krajem prošle godine.

Od tada je kompanija pogođena poremećajima u lancu snadbevanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 i trgovinskim sporom između SAD-a i Kine zbog čega kompanija očekuje da će prodajni rezultati za 2019. biti manji za oko 266 miliona evra.

Prodaja može rezultirati i podelom na poslove koji obuhvataju boje i potrošni materijal za komercijalnu štampu i ambalažu, a u čijem je vlasništvu i Xeikon.

Flint Group pre nego što je došla u vlasništvo Goldman Sachsa i Kocha kroz spajanja i akvizicije postala je vlasnik brojnih proizvođača boje u Evropi i Velikoj Britaniji, uključujući Manders. Uz to, pod svoje su uzeli i brendove poput Day blankets, HydroDynamic i Russel Webb. Pre konačnog spajanja, Flint je ušao i u ink jet štampu stvaranjem Jetriona koji je prodat EFI-u zajedno s ink jet mašinama za štampu etiketa koji su postali deo kompanije Xeikon.

Novi vlasnik bilo jedinstvene kompanije ili dva odvojena dela za ambalažu i štampu najverovatnije će ponovno biti neka od grupacija privatnog kapitala, iako bi u slučaju podele na dva dela, mogli biti zainteresovani i drugi trgovci.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content