Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

DTG – dobar smer u proširenju grafičke ponude

Iako je tehnološki proces koji nazivamo DTG (Direct-to-garment) predstavljen sada već davne 2004., ovaj segment štampača koji štampaju aplikaciju direktno na tkaninu, svoj ozbiljniji razvoj doživljava u poslednjih nekoliko godina. U trku za osvajanje dela ovog unosnog tržišta uključili su se vodeći svetski proizvođači tehnologija Epson, Ricoh, Roland i Brother, dok je Kornit neprikosnoveni lider u ovom segmentu za veću produkciju štampe T-shirt majica.

Iako su regionalna tržišta nerazvijena i ukupna potrošnja T-shirt majica je u regionu Adria/Balkan na nivou od 2,3 majice godišnje po stanovniku, količina prodaje personalizovanih majica u regionu je nepoznata jer ne postoje statistički podaci na koje bismo se mogli osloniti. U SAD-u je tržište prodaje T-shirt shop-ova veće od 600 miliona dolara, sa tendencijom godišnjeg rasta od 6,6%.

Vrlo dobra prodaja DTG štampača u celom regionu Adria/Balkan upućuje na visoke stope rasta ovog tržišta u našem regionu. Print Magazin je uočio potrebu popularizacije ovog segmenta tržišta jer grafičkoj zajednici osigurava proizvodnju uz visok ROI – brz povrat investicije. Osim visokih marži u ovom segmentu proizvodnje, štamparije se uvođenjem DTG tehnologije približavaju potrebama kupca nudeći mu na jednom mestu širok asortiman grafičkih proizvoda. Investicija u DTG je vrlo niska i kreće se od tri do deset hiljada evra u low-entry modele štampača, a ozbiljna proizvodnja se može pokrenuti s iznosima manjim od sto hiljada evra.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content