DA! Digitalne Aplikacije Beograd

26.02.2020. - 27.02.2020.

0

dana

0

sati

0

minuta

0

sekundi

Ovaj event je završio

Tri uspešna izdanja održana 2017, 2018. i 2019. najbolja su pozivnica da nikako ne propustite 4. DA! – Digitalne Aplikacije koje će se 26. i 27. 2. 2020. održati u Beogradu, u prostoru Belexpocentra.

Formula za uspešnu organizaciju ovog događaja u Beogradu neće se menjati, pa vas očekuju:

 • izložbeni deo– u okviru koga će se naći izložbeni prostori renomiranih proizvođača i distributera štampača, opreme i repromaterijala s područja Adria/Balkan regije koji će predstaviti svoja rešenja kada je reč o primeni digitalnih tehnologija štampe kod aplikacija malih formata kao što su suveniri, promotivni proizvodi, t-shirt, etikete i SRA3
 • edukacijski deo– u saradnji s visokoškolskim institucijama, grafičkim i marketinškim stručnjacima, dizajnerima i kompanijama izlagačima, biće organizovan i prateći stručni program sa predavanjima na temu novih tehnologija, trendova, kretanja na tržištu, kreativnog pristupa prodaji i važnosti dizajna i brendiranja.

Fokus celog događaja je u spoju tehnologije i finalnog proizvoda, odnosno kako napraviti promotivni proizvod malog formata, jedinstven i drugačiji, pa ga pretvoriti u unikat za pamćenje.

U sklopu izlagačkog dela ostalo je još nekoliko slobodnih izložbenih mesta, pa ukoliko ste zainteresovani za izlaganje, kontaktirajte nas na: [email protected]


SRIJEDA, 26. 2.

SRIJEDA, 26. 2.

Službeni početak sajma

Wrap takmičenje - eliminacioni krug

Dizajn ambalaže i objektivno ocenjivanje kvaliteta dizajna

Gordana Bošnjaković
Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn

Model identifikacije stanja proizvoda korišćenjem novog tipa zaštitnih elemenata pametne ambalaže

Stefan Đurđević
Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn

Zašto je HP Indigo partner koga biraju najveći svetski brendovi

Jelena Bilinac
Professional Printing Solutions, Beograd

Pauza

Wrap takmičenje - polufinale

Jet Direct d.o.o. - Metamark folija

Prezentacije folija

Jet Direct d.o.o. - Metamark folija
Difol d.o.o.

Prezentacije folija

Difol d.o.o.

Završetak sajma

ČETVRTAK, 27. 2.

ČETVRTAK, 27. 2.

Službeni početak sajma

Oracal Polikarbonati d.o.o.

Prezentacije folija

Oracal Polikarbonati d.o.o.

Razvoj proizvoda – primjena grafičkih aplikacija

mr. Srđan Dimitrov, mr. Karolina Mudrinski
Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad

Kako ink jet pretvoriti u konkurentsku prednost?

Admir Joldić
Xerox Central Eastern Europe Distributor Group, Slovenija

Nova/stara tržišta

Nenad Đolović
Nanodiy, Beograd

Wrap takmičenje - finale

Proglašenje pobednika

Završetak sajma

 • Alfa Digital

  Po prvi put na ovogodišnjim DA! učestvovaće kompanija Xpro d.o.o Beograd zajedno sa kompanijom Alfa Digital iz Beograda, jedni od lidera u razvoju digitalne štampe u Srbiji i Crnoj Gori, i distributer te Master autorizovani servis provajder Xerox produkcionih grafičkih sistema u Srbiji ali i celom regionu. Na predstojećim Digitalnim Aplikacijama u Beogradu, Xerox će preko Xpro-a i AlfaDigitala prikazati aplikacije i odštampane proizvode sa Xerox Iridesse™ Production Press sistemom za digitalnu štampu sa srebrnim, zlatnim HD EA Metallic Dry Inks tonerima, Clear Dry Inks tonerima sa belom bojom koji ima višestruko šire mogućnosti korišćenja sa kreativnog i aplikativnog aspekta, a grafički proizvod čini jedinstvenim i brilijantnim. Sve ovo pruža ogroman potencijal za eksponencijalan rast novih poslova i novih klijenata. Na samom štandu Xpro-a biće prikazana i Xerox Versant 180 Digital Press, Best Seller kada je u pitanju tabačna digitalna štampa. Poseban akcenat na DA!, Xerox će staviti na proizvode koji predstavljaju pravu transformaciju grafičke industrije u svetu, koji su urađeni na najsavremenijim InkJet Xerox produkcionim mašinama B3 formata - Xerox Baltoro HF i Xerox Trivor 2400 HF InkJet Press.

 • Car Foil Shop

  S obzirom da će se u sklopu sajma DA! Digitalne Aplikacije održati i wrap takmičenje u lepljenju folija pod nazivom Adria Balkan Wrap Star, kompanija Car foil shop će svoje izlaganje bazirati na predstavljanju cast folija iz svoje ponude. U ponudi imaju folije nekoliko svetski poznatih brendova za Car Wrapping, a sa jednim od njih će biti i sponzori takmičenja u oblepljivanju vozila. Kao sponzor takmičenja kompanija Car foil shop će pobedniku takmičenja pokloniti vaučer u vrednosti od 400,00€ za kupovinu bilo kojih artikala iz njihove ponude. Dodatno, predstaviće i još proizvoda iz svoje ponude kao i UV printere koje trenutno imaju u prodaji. Na prethodnoj Grafimi prikazali su UV printere malih dimenzija na koje su imali jako pozitivne reakcije kupaca te će ih kao idealne mašine za digitalne aplikacije ponovo predstaviti na ovom sajmu.

 • Difol

  Na ovogodišnjim Digitalnim Aplikacijama kompanija Difol će predstaviti trenutno najaktuelnije modele mašina iz svoje ponude, uz premijere najnovijih tek izašlih modela. Premijerno će na DA! sajmu biti predstavljena najnovija CE7000 serija Graphtec katera, značajno unapređeni naslednik najprodavanijih kater modela u Srbiji, serija CE5000 i CE6000. Uz njega Difol donosi još jednu Graphtec premijeru, te će prvi put na našem tržištu biti izložen Graphtec flatbed kater serije FCX4000 namenjen za POD (Print on Demand) tržište, između ostalog i sečenje printa na tabačnim digitalama. Osim pomenutih premijera, Difol predstavlja i trenutno najaktuelnije Roland modele, najnoviji unapređeni printer/kater VG2-640 sa neprevaziđenim kvalitetom štampe i među print&cut mašinama, najširim gamutom boja na tržištu. Postavku štanda zaokružuje tekstilni korner gde će posetioci imati prilike da vide najsavremenije tehnologije DTG (direct to garment) štampe, od osnovnijih i cenovno povoljnijih modela poput Roland BT-12, do produkcionih mašina velike brzine poput Brotherovog flagship modela – GTX, kao i folije za tekstil Chemica i Siser.

 • Everest

  Sa preko 25 godina iskustva u grafičkoj industriji, kompanija Everest d.o.o. u svojoj ponudi ima mašine za reklamnu industriju i sav neophodan repromaterijal. Predstavnici kompanije Everest već dugi niz godina učestvuju na mnogim sajmovima, lokalnim i evropskim. Učestvovali su i na 2.sajmu DA! - Digitalne Aplikacije koji je održan 2018. godine u Vrdniku (Srbija). Ove godine će takođe učestvovati na 4.sajmu DA! koji će se održati od 26. do 27.2.2020. u Beogradu, pod pokroviteljstvom brenda EPSON, s obzirom na to da su Epsonov best-selling partner za štampače velikog formata za Srbiju i Crnu Goru. Na sajmu u Beogradu, posetiocima će predstaviti Epson Surecolor SC-S60610L štampač koji korisnicima omogućava nov način proizvodnje aplikacija, od jednostavnog signage-a do vrhunskih displeja i vrhunskog dekora na raznim materijalima. Odlikuju ga brojne karakteristike kao što su: sofisticirano ulaganje medija, visokokvalitetni ispis štampe, automatizovano održavanja glave za štampu, kao i izvanredan servis i podrška. Epson Surecolor SC-S60610L štampač je idealan za štampu na transparentnoj foliji, PVC foliji, platnu i foto papiru.

 • Fortuna Digital

  Kompanija Fortuna Digital dugogodišnji je partner Print Magazina, tako da će se posetiocima predstaviti i na DA! Digitalnim Aplikacijama u Beogradu. Iz svog velikog portfolija proizvoda predstaviće najnovije trendove iz širokog asortimana Avery Dennison folija premijum kvaliteta uz najtrajniju cast printabilnu 3D full wrap foliju, kao i najnovije nijanse za car wrapping i sve ostale pomoćne materijale i alate za lakše i kvalitetnije izvođenje wrapping-a (oblepljivanja), i to od čak dva poznata brenda - Avery Dennison i japanskog proizvođača skalpela i nožića Olfa. Kao glavni sponzor štampe na foliji za wrap takmičenje koje će se održati u sklopu Digitalnih Aplikacija, Fortuna Digital će za vreme sajma i tokom samog takmičenja štampati foliju na HP Latex 335 štampaču, kako bi finalni proizvod imao vrhunsku boju i kvalitet štampe. Štand kompanije Fortuna Digital možete pronaći odmah uz glavnu binu gde će se održati wrap takmičenje, a posetioce očekuju i neka iznenađenja! Predstavnici kompanije Fortuna Digital će odgovoriti na svako vaše pitanje i pomoći vam u odluci da svoje poslovanje podignete na novi nivo.

 • Igepa Cartacell

  Igepa Cartacell će ove godine na sajmu Digitalne Aplikacije u Beogradu predstaviti nove modele Roland mašina: BT-12 sa pećnicom HB-12 - Direktna štampa na pamučnoj garderobi, torbama i ostalim proizvodima za par minuta. Pristupačni DTG štampač vam omogućava da odmah uplovite u profitabilni svet personalizacije odeće, koristeći uređaj vrlo jednostavan za upotrebu. LEF2-200 sa BOFA filterom - LEF2-200 je najnoviji dodatak Rolandovoj nagrađivanoj VersaUV LEF seriji fletbed štampača. Nudi fantastične mogućnosti reprodukcije boje na velikom broju materijala, uključujući trodimenzionalnim objektima do 100mm visine, na jednom vrlo jednostavnom printeru za rad. VG2-640 - Najbolja print&cut mašina iz Rolanda. VG2 širine 160cm donosi najviši kvalitet ispisa u Roland DG. Mašina je opremljena VersaWorks 6 softverom i novom TR2 bojom, koja daje najširu pokrivenost Panton skale.

 • Jet Direct

  U svom prvom izlaganju na sajmu DA! firma Jet Direct će izložiti predlog opreme za mali print shop koji može predstavljati proširenje postojećeg biznisa (foto radnja, suvenirnica pa čak i retail shop digitalne štamparije), kao i zaseban poslovni poduhvat koji može biti profitabilan. U svetlu tržišnih okolnosti i trendova, kao i rapidnog povećanja online prodaje, uz adekvatnu organizaciju i rad, mali print shop može doneti značajan profit i poboljšati cash-flow postojećeg biznisa. Uređaje koje izlaže Jet Direct karakteriše izuzetan odnos cene i kvaliteta koji smanjuje rizik investicije, a niski troškovi produkcije i kvalitet uređaja garantuju profitabilnost posla i pouzdanost opreme. Na sajmu DA! će biti izloženi sledeći uređaji: DTG Digital G4 – printer za majice, STAHLS, termo prese za tekstil, SKYCUT kateri za folije, ERICK Flatbed UV Printer 60x90cm. Tokom trajanja događaja radiće se kontinuirane prezentacije zanimljivih aplikacija na izloženim uređajima. Pored opreme za mali print shop, Jet Direct će na sajmu DA! svim zainteresovanim klijentima vršiti prezentaciju car wrapping folije engleskog proizvođača METAMARK. Biće predstavljene folija Colour Change, kao i print folija MD-X.

 • Konica Minolta

  Konica Minolta, kao globalni proizvođač digitalnih mašina za produkcionu štampu, prisutan na našem tržištu već dugi niz godina, nastoji da poveća prisustvo ponudom novih, bržih i kvalitetnijih rešenja za produkcionu štampu. Stalni rad na unapređenju kvaliteta daje rezultate i broj zadovoljnih korisnika iz godine u godinu raste. U saradnji sa Print Magazinom, Konica Minolta poslovna rešenja SE doo će na sajmu Digitalne Aplikacije u Beogradu predstaviti dve produkcione mašine: kolornu AccurioPress C3080 i crno/belu AccurioPress 6120, mašine od 80 odnosno 120 A4 strana u minuti. Sa druge strane, Konica Minolta najavljuje novine u segmentu srednje i visoke digitalne produkcije u kojima do sada nije imala rešenja. Osim digitalne produkcione štampe, Konica Minolta već nekoliko godina nudi rešenja u raznim segmentima industrijske štampe. U pitanju su rešenja za štampu etiketa, štampu širokog formata, inkjet tabačnu štampu u B2+ formatu kao i mašine za doradu sa zlatotiskom i separatnim lakom. Više detalja o svim rešenjima možete dobiti na štandu Konica Minolte tokom trajanja manifestacije.

 • Nanodiy

  Na ovogodišnjem izdanju sajma DA! Digitalnih Aplikacija u Beogradu NanoDIY će predstaviti svoju Dark tehnologiju budućim i postojećim korisnicima s naglaskom na print tamnih materijala i ostalih mogućnosti kao što su drvo, jastuci, pluta... Nanodiy Dark tehnologija je svojom jednostavnošću i mogućnostima pobudila veliki interes kod kupaca jer omogućuje print na tamne materijale belom bojom, ali i print širokog spektra boja uz dodatne mogućnosti s MTF folijama koje proizvodu mogu da daju dodatnu vrednost. Otisak belom bojom daje naglasak na nove mogućnosti tako da će NanoDIY na sajmu Digitalnih Aplikacija predstaviti dodatne mogućnosti u štampi sa svojim RIP softverom koji je razvijen kako bi pružio više opcija osim klasičnog CMYK-a, a to je fluorescentna boja. Dodatna fluo boja daje štampanim grafikama novu dimenziju u printu na tekstil i ostale materijale. NanoDIY fluo boja daje jasan naglasak grafikama na svetlim i tamnim materijalima. Predstavnici kompanije NanoDIY vas pozivaju da ih posetite na sajmu DA! gde ćete uživo moći prisustvovati prezentacijama, a oni će odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

 • Oracal Polikarbonati

  Oracal Polikarbonati vas poziva da posetite njihov štand na četvrtom izdanju eventa DA! – Digitalne aplikacije u Beogradu, 26-27.2.2020. gde će vam sa velikim zadovoljstvom predstaviti: FIBER laser za markiranje na metalu (JG30W) - nagrađen prošle godine specijalnim priznanjem od strane stručnog žirija sajma Grafima. To je laser koji ima i rotacioni dodatak, pa će posetiocima biti posebno atraktivno da između ostalog prisustvuju graviranju 24 olovke odjednom za nešto manje od jednog i po minuta. CO2 laser (JQ9060) - za graviranje i sečenje plastike, dvobojnih graverskih ploča, drveta, kože, tvrde gume, mermera, stakla, tkanine, papira i sl. UV printer (GJ5028) - sa 5 GH2220 Ricoh glava visoke preciznosti i dugog veka trajanja, sa automatskom „Ink-pumping“ funkcijom i bez potrošnje boje u fazi mirovanja. Štampač za tekstil (DTG M2) - digitalna štampa direktno na tekstil, velike brzine i preciznosti. Omogućava štampu na crnoj majici belom bojom ili punim kolorom i to dve majice odjednom. Print na majici na ovom štampaču je na sajmu Grafima sručni žiri Grafime nagradio diplomom „Srebrni pečat“. Nanodiy tehnologiju štampe Koja koristi posebne tekstilne boje za koje vam nisu potrebni skupi štampači i koja se uz pomoć stabilizatora za boje veoma lako aplicira, čak i na crnim majicama. Imaćete priliku da na licu mesta prisustvujete kompletnom procesu stvaranja gotovog proizvoda, od samog početka do njegovog kraja, i uverite se kako je to sa našom opremom brzo i lako. Ima li razloga da još razmišljate da li dolazite i da li ćete obavezno posetiti naš štand? Naravno NE! I naravno DA! – Digitalne Aplikacije – vidimo se!

 • Print Pro

  Tvrtka Print Pro d.o.o. sudjelovat će drugi put na Digitalnim Aplikacijama u Beogradu. Njihova strategija obuhvata pružanje vrhunskih usluga i maksimalnu efikasnost u oblasti prodaje i održavanja produkcijskih sistema brenda Ricoh. Ricoh u svojem portfelju ima nekoliko novih štampača serije Pro, a u Beogradu će posetiocima predstaviti Ricoh Pro C 7200 i. Ovi uređaji korisnicima pružaju dodatne performanse podržavajući još veći kvalitet otiska kao štampu na širokom spektru podloga. Sada možete maksimalno povećati produktivnost, proširiti mogućnosti vaše štamparije i na još efikasniji, ekonomičniji i profitabilniji način odgovoriti na zahteve tržišta. U svojem su poslovanju posebno ponosni na servisnu službu koja se u svakom trenutku brine da vaši uređaji neometano funkcionišu. Osim uređaja Ricoh Pro C 7200 i, predstavnici tvrtke Print Pro će posetiocima predstaviti i Graphtec CE7000 - 40E + F Mark2, kater s automatskim uvlakačem koji takođe imaju u svojoj ponudi.

 • Professional Printing Solutions

  Kompanija Professional Printing Solutions (PPS) će na predstojećem event-u Digitalne Aplikacije 26.2 i 27.2 u Belexpo centru predstaviti digitalne prese HP Indigo čiji su zastupnik za područje Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije. Zajedno sa svojim klijentima, korisnicima HP Indigo tehnologije, predstaviće kampanje rađene na opremi iz rolne i tabaka. U svetlu intenzivnih promena, važno je shvatiti da se i svet štampe takođe menja, kao i naše potrebe i navike. Statistika govori u prilog činjenici da se svet štampe usmerava sve više ka digitalnoj tehnologiji gde HP Indigo zauzima jednu od vodećih pozicija. Štamparije se danas suočavaju sa izazovima sve intezivnije konkurencije i u stalnoj su potrazi za načinima kako da istaknu svoj proizvod, te su stoga personalizovane kampanje i limitirana izdanja nova marketinška strategija sve većeg broja brendova. Digitalna štampa se nameće kao ključno rešenje koje brendovima može pomoći u dodatnom učvršćivanju veza sa kupcima i inovativnosti s jedne strane, dok s druge strane omogućava optimizaciju troškova štampe i pripreme. Mass customization, varijabilni podaci, personalizacija, limitirana izdanja koncepti su za koje HP Indigo ima rešenje. Svratite do štanda kompanije PPS i uverite se zašto je HP Indigo jedna od vodećih digitalnih tehnologija.

 • Sitotehnika

  Sitotehnika ispred svoje ST grupacije pozdravlja ideju i priključuje se događaju koji će se održati krajem februara u Beogradu. Na štandu od 24m2 biće prikazan deo portfolia proizvoda koji Sitotehnika nudi kako za reklamnu grafiku tako i za promo materijal. Ponuđeni setup proizvoda će biti podešen za mali do srednji format grafičke opreme: Mimaki UV štampač ravni i uv štampač iz rolne, oba sa belom bojom i lakom, zatim Epson DTG štampač za štampu majica uz Schulze predtretman jedinicu sa presom, uključujući štampač za sublimaciju. Tu će biti i CO2 laser ST 130x90cm, MacTac, 3M i Siser folije, kao i kompletna paleta materijala ST Medie će biti kombinovani sa pomenutim tehnologijama. “Sve će biti zaokruženo tehnologijom X koja će biti svojevrsno iznenađenje te nastavljamo u stilu totalnih inovacija koje menjaju oblik rada i standarde grafike. DA! digitalne aplikacije će nam dati potrebnu dinamiku za početak godine. Uzevši u obzir sam format događaja, koncipiranog za mali i srednji format grafičkih proizvoda, možemo reći da se Sitotehnika sa svojom ponudom potpuno uklapa u ovakav koncept”, rekao je Marko Marinković direktor kompletne grupacije.

 • Symbol

  Symbol grupa nas je pratila kroz sve naše sajmove i evente tako da će se i ove godine predstaviti na četvrtim DA! Digitalnim Aplikacijama u Beogradu. Posetiocima će predstaviti Digitalni štampač za tekstil TexJet Echo2, profesionalno rešenje za digitalnu štampu direktno na tekstil. Štampač ima 8 kanala i predviđen je za štampu bele podloge na obojene materijale uz upotrebu odgovarajućeg prajmera i preko nje kolor. Štampač ima mogućnost štampe na raznim tekstilnim materijalima pa su dostupne različite radne ploče radi lakše i preciznije štampe, uređaj za nanošenje prajmera PRETREATER 4, za ravnomerno i precizno nanošenje prajmera odosno podloge koja prihvata boje i vezuje ih trajno na tekstil. Pretreater omogućuje uštedu u materijalu i brzini proizvodnje, a kao sredstvo za kontrolu kvaliteta čini nezaobilazni uređaj koji bi svaka digitalna štamparija trebala da ima. Također će predstaviti i Transfer termo presu DRUCKTECH HP45 NA koja služi za fiksiranje prajmera i naknadno sušenje boja nakon štampe gde je izuzetno važno da presa ima strogo kontrolisanu temperaturu, vreme sušenja i pritisak. Automatsko podizanje grejnog panela obloženog teflonom i zvučni signal za završetak operacije omogućava operaterima bržu produkciju u opuštenoj atmosferi a doživotna garancija na grejni panel troškove za održavanje svodi na minimum. Predstavnici kompanije Symbol vas pozivaju da ih posetite u Beogradu na Digitalnim Aplikacijama.