Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako će Koronavirus uticati na grafičku industriju?

Vladine i zdravstvene institucije i dalje rade na zaustavljanju širenja  Koronavirusa 2019 (COVID-19), koji je u Kini i svetu zarazio na desetine hiljada i ubio na hiljade ljudi. Situacija se brzo razvija i menja, a putnicima je preporučeno da izbegavaju svako nepotrebno putovanje u provinciju Hubei (Kina), uključujući Wuhan, grad od 11 miliona stanovnika, odakle je virus potekao, ali i u ostale zemlje poput Italije, koja je danas evropski epicenter zaraze.

Koronavirus je stigao i u region – Hrvatska danas broji 10 zaraženih osoba, u Sloveniji su zabeležena dva slučaja zaraze, isto kao i u Bosni i Hercegovini, a u Srbiji je danas zabeležen prvi slučaj zaraze. U Crnoj Gori zasad nema potvrđenih slučajeva zaraze, no pod nadzorom je 340 ljudi.

Koronavirus za sad nije bitnije uticao na ekonomiju regiona, ali zabeležene su veće potražnje za osnovnim prehrambenim namirnicama.

Što se tiče grafičke industrije, zasad je odložen jedan od najvećih grafičkih sajmova, FESPA, koji je trebalo da se održi u Madridu, 24. – 27. 3. Osim navedenog, ranije ove godine odloženi su i sajmovi ITB Berlin, vodeći svetski sajam turizma, baš kao i sajam automobila Geneva Motor Show.

Ukoliko se širenje virusa zaustavi u narednim nedeljama, posledice za našu branšu će biti minimalne, ipak u slučaju eskalacije virusa, usporavanje industrije će biti neizbežno.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content