Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako graditi posao u vremenu nakon korona virusa?

Kada mere protiv širenja korona virusa postepeno popuste, poslovanje će biti teško. Većina kompanija, bez obzira na to da li su u industriji štampe ili ne, neće se vratiti u normalu. Većina vlada do sada je kompanijama omogućila pomoć kako bi prebrodili „oluju“, ali ne možemo očekivati ​​da će tako biti i tokom sledećih meseci. Nažalost, neke kompanije će propasti, dok druge imaju potencijal da opstanu, porastu i ponovo postanu profitabilne kompanije.

Međutim, kako bi se vratili na noge, biće im potrebna pomoć. Ova pomoć će morati da pristigne od njihove poslovne mreže u koju se i vi možete uključiti. Uloga dobrog dobavljača nije da prodaje robu ili usluge kupcima, nego da pomogne klijentu da raste. Vaši kupci ne kupuju štampani tekstil ili štampu širokog formata jer imaju želju za ovom vrstom štampe. Oni kupuju ove proizvode jer im to stvara poslovne rezultate. Veća je verovatnoća da ćete stvoriti profitabilnije i lojalnije klijente ako usvojite savetodavni pristup prodaji.

Šta je savetodavna prodaja?

Savetodavna prodaja je stil prodaje koji je fokusiran na potrebe kupca i na to kako vaša rešenja mogu kupcu pomoći u razvoju njegovog poslovanja. Temelji se na postavljanju pitanja i razumevanju potreba klijenta i njegovih potencijala, a zatim pružanju proizvoda ili usluga koje udovoljavaju tim potrebama. Važno je uočiti da klijenti možda ne razumeju svoje stvarne potrebe dok im se one ne pojasne. Koliko puta ste pristali da potrošite novac u građevini ili kod automehaničara, jer su ukazali na problem koga niste bili svesni?

Budući da se savetodavna prodaja temelji na pomaganju i rastu, to uključuje pristup koji više liči na partnerske odnose. Naravno, pojedinci u industriji štampe će se vratiti na posao sa očekivanjem da telefon zazvoni i nadom da će narudžbine pristizati normalno. Međutim, njihovi  kupci će zasigurno tražiti načine da smanje troškove, a svakodnevni zahtevi za štampom verovatno će biti među prvima na njihovom spisku mogućih ušteda. Ako se ne obraćate svojim kupcima, verovatno ćete izgubiti posao.

Pet ideja za pokretanje novih prodajnih kampanja

1. Sigurnosne i zdravstvene oznake
2. Podne grafike za socijalno distanciranje
3. Transparenti i natpisi za „ponovno otvaranje“
4. Oznake za ugostitelje i grafike za vozila
5. Nove mogućnosti u štampi na radnu odeću.

Ovo je samo deo članka konsultanta Matthewa Parkera koji je pripremilo Udruženje FESPA Hrvatska za potrebe svog portala Club FESPA i čitaoce Print Magazina. Ceo članak pročitajte na stranici fespahrvatska.hr.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content