Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kartonska i papirna ambalaža najdraže su Evropskim potrošačima

U sklopu globalne kampanje Love Paper sprovedena je studija među 5.900 potrošača iz devet evropskih zemalja – Austrije, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Norveške, Švedske i Velike Britanije o preferencijama evropskih potrošača kada je reč o ambalažnim materijalima (European Packaging Preferences 2020 study).

Rezultati su pokazali da je karton najomiljeniji ambalažni materijal zbog mogućnosti recikliranja, male težine, lakoće otvaranja i nižih troškova.
U sklopu studije ispitanici su bili zamoljeni da na temelju 15 okolišnih, praktičnih i vizuelnih karakteristika odaberu svoj omiljeni ambalažni materijal – papir / karton, staklo, metal ili plastiku. U 10 od 15 elemenata papir / karton su izašli kao čisti pobednici, staklo je imalo četiri, a metal jedan.

Staklena ambalaža omiljeni je izbor potrošača zbog bolje zaštite proizvoda (51%), kao i zbog mogućnosti višekratne upotrebe (55%), dok 41% njih preferira izgled i osećaj koji pruža staklo. Metalna ambalaža je omiljeni izbor zbog svoje jačine/robusnosti (51%), dok plastična ambalaža nije odabrana kao omiljena opcija ni za jedan od 15 elemenata. Uz to, 48% potrošača izbegava  trgovce koji aktivno ne pokušavaju da smanje upotrebu plastične ambalaže koja se ne može reciklirati, dok  58% Evropljana veruje da bi ambalaža koja se ne može reciklirati trebalo dodatno da se oporezuje.

Papirna / kartonska ambalaža najviše se smatra reciklabilnim materijalom, staklo je drugo, a metal treći. Istraživanje je takođe otkrilo da bi 44%  bilo voljno da plati proizvod više ukoliko bi ambalaža u koju je zapakovan bila od održivih materijala.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content