Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Komunikacija u doba korone – budite glas na svom tržištu

Brojne su kompanije koje su za predstojeće, a sada otkazane sajmove kao što su drupa, interpack ili Fespa spremale spektakularna lansiranja svojih novih proizvoda. Međutim, pandemija korona virusa zaustavila je sve, pa tako i promocije na lokalnom nivou. Šta uraditi u takvoj situaciji? Da li sve otkazati i odložiti za neka bolja vremena ili se prilagoditi situaciji i pokušati pronaći alternativne načine da se kupcima predstavi proizvod?

Stručnjaci za komunikaciju sugerišu ovo drugo. Dakle, bez obzira da li je sajam otkazan ili pomeren, lansiranja i promocije proizvoda treba da se nastave. Zašto? Određeno vreme i novac već su svakako uloženi u promociju, pa je logično da se očekuje i kakav-takav povraćaj uloženog.

U nastavku vam navodimo nekoliko mogućih rešenja kako biste i  u ovim neobičnim i nesretnim okolnostima bili u prednosti.

Korak 1: Korona virus – komunikacijski plan
U zbunjujućim i haotičnim situacijama poput ove trenutne, važno je imati jasne i detaljne instrukcije kako komunicirati u kriznim situacijama. Važno je da imate precizan plan iz koga se vidi ko je odgovoran i ko iz kompanije treba da  komunicira sa klijentima. Ako unapred pripremite svoje poruke (najave na društvenim mrežama, newsletter, elektronsku poštu), bićete brzi i efikasni i nećete uzalud trošiti dragoceno vreme.

Korak 2: Web stranica posvećena ažuriranju informacija o korona virusu
U situaciji kada ljudi moraju biti brzo obavešteni jer moraju preduzeti određene akcije, dobra strategija je da se postavi web stranica posvećena tom problemu. Sva komunikacija tada može da se preusmeri na tu stranicu koja onda postaje centralno mesto za sve najnovije informacije, ali pop-up ili link ka glavnoj stranici su obavezni.

Korak 3: The show must go on  – internetska događanja
Ako ste planirali promociju ili open house koji ste već najavili klijentima, bilo bi dobro, ako je moguće, zadržati datum i vreme, pa ih sve pozvati na virtuelni event uživo. Stvara se osećaj kao da svi  fizički prisustvuju, ali umesto toga, uživaju u događaju iz sigurnog okruženja svojih domova. Kada su u pitanju sastanci jedan-na-jedan koje ste ranije dogovorili, nema potrebe za panikom, razmislite o video konferencijskom pozivu.

4. korak: Višekanalna kampanja
Komunikacijskom kampanjom koja kombinuje taktiku društvenih medija s PR naporima i ciljanim oglašavanjem, moguće je iskoristiti ovu situaciju. Pokrenite višekanalnu komunikacijsku kampanju i budite glas na svom tržištu, dok konkurencija još uvek ćuti.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content