Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Lansiranje novih proizvoda i usluga kao jedan od načina prilagođavanja

U istraživanju koje je sprovela drupa pre izbijanja pandemije Covid-19, a za potrebe svog trećeg izveštaja o globalnim trendovima, više od 500 štamparija i oko 200 dobavljača širom sveta opisivalo je izazove i uspehe vezane za lansiranja novih proizvoda i usluga. „Za mnoge u industriji, oporavak od recesije korona virusa možda će zahtevati upravo takva lansiranja. U većini tržišnih sektora i regija uslovi su vrlo izazovni. Što se tiče dobavljača, oni su „zdravi“ onoliko koliko su „zdravi“ njihov kupci i zato moraju da reaguju na sve očigledniji pad potražnje za tradicionalnim proizvodima i uslugama. Za mnoge, odgovor na takav izazov barem delimično mora biti u strateškom lansiranju novih proizvoda i usluga“, ističu organizatori drupe.

Izveštaj takođe otkriva da je oko 60% komercijalnih štamparija u poslednje četiri godine lansiralo nove proizvode ili usluge na svoja postojeća tržišta. Otprilike polovina lansiranja je bila uspešna. Diversifikacija proizvoda ili usluga i pronalazak novih kupaca označeni su kao najvažnije prednosti. Što se tiče nedostataka, većina je izvestila da su im projekti vezani za lansiranja oduzeli previše vremena i drugih resursa, pa da su često kasnili u odnosu na plan. Oko 30% štamparija je lansiralo proizvode i usluge u okviru novih sektora. Prodor u nove sektore pokazao se kao teži izazov a rezultati pokazuju da je dobro  prošlo oko 40% lansiranja (u poređenju sa 54% za postojeća tržišta).

Što se tiče dobavljača, otprilike 80% ispitanih lansiralo je nove proizvode i/ili usluge u poslednje četiri godine – sa uspehom u rasponu od 40% za najmanje dobavljače do 80% za veće. Najveća prednost bila je diversifikacija i dobijanje novih kupaca. Najveći problemi bili su kašnjenje u lansiranju na tržište i previše potrebnih resursa. Takođe, kao jedan od većih izazova za distributere bila je izgradnja pravih kanala distribucije.

Ceo drupa globalni izvještaj o trendovima za 2020. godinu biće dostupan krajem ovog meseca.  

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content