Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Od sada na tržištu i antibakterijski premaz za ambalažu

Britanski proizvođač fleksibilne ambalaže, kompanija Parkside Flexibles, u saradnji sa dobavljačem visokotehnoloških rešenja za zaštitu površina, kompanijom Touchguard, lansirala je antibakterijski premaz za ambalažu, omogućujući na taj način vlasnicima robnih marki da zaštite potrošače od bakterija i virusa.

Nadlak kompanije Touchguard pruža završnu obradu površine koja inhibira rast bakterija. Koristeći tehnologiju na bazi srebra, premaz se može nanositi kao završni sloj na bazi vode ili rastvarača i idealan je za različite vrste ambalaže, uključujući folije za horizontalno pakovanje, folije s poklopcem i  pouch-torbice.

Primera radi, kod ambalaže kompanije Parksidea, tehnologija Touchguard se primenjuje tokom postupka dorade kao komponenta posebno napravljenog nadlaka na bazi rastvarača. Proces proizvodnje ambalaže pritom minimalno poskupljuje, samo peni po m2, što vlasnicima robnih marki i dalje omogućava niske troškove štampe.

Ono što je važno je da Touchguard smanjuje rast MRSA za 99,97, a  i E. coli za 99,96%, što ga čini idealnim rešenjem za ambalažu za pakovanje hrane.

Kako ističu u kompaniji Parkside, ovo najnovije rešenje ni na koji način ne zamenjuje potrebu za pažljivim pranjem ruku. Međutim, reč je o inovativnom rešenju koje može sprečiti širenje unakrsne kontaminacije s ambalažnih podloga koje obično nisu podvrgnute nikakvim postupcima čišćenja ili suzbijanja infekcije.

Premaz je temeljno testiran u laboratorijskim aplikacijama i smatra se pouzdanim da može učiniti virus Covid-19 neaktivnim. Premaz je već ocenjen i sertifikovan za antibakterijsko delovanje prema ISO 22196: 2011 standardu.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content