PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Prve tri godine Jwei LST rezača u Demago štampariji

DTF štampači i rezači kartona sa jedinicom za uvlačenje i prikaz bili su najprodavanija tehnologija u poslednjih nekoliko godina.
Pokušali smo da pronađemo najstariji rezač kartona u regionu i da vidimo koliko i kako se ova tehnologija koristi u štamparijama. Kompanija Igepa Pako, distributer Jwei LST serije automatizovanih rezača kartona, među prvima je počela da distribuira ovu tehnologiju. Uputili su nas na svog korisnika, mariborsku štampariju Demago.
Kako se odlučio za ovu tehnologiju, objasnio nam je Dejan Fajfar, vlasnik štamparije Demago.

„Pre tri godine dobio sam mejl od gospodina Lazića iz kompanije Igepa Pako. U njemu je bila prezentacija rezača Jwei LST. Pitao me je šta mislim o mašini. Nakon što sam odgledao prezentaciju, rekao sam mu da je ovo mašina koju će svaka štamparija imati u svom objektu.

Tako sam kupio svoj prvi Jwei LST, ali su tada proizvodili samo model u SRA3 formatu. Kada je rezač stigao, upali smo u gužvu u štampariju i jednostavno nismo imali vremena da mu se posvetimo nekoliko meseci. Posle nekoliko meseci „neaktivnosti“ tokom kojih je rezač bio bez posla duže nego što je radio, mi i majstori iz firme Igepa Pako počeli smo da učimo. Ovo je bila nova tehnologija i za njih. Brzo smo savladali specifičnosti ove tehnologije. Sećam se da je postojao neki problem koji nam je oduzeo vreme dok nismo dobili uputstvo od Jvei tehničke podrške da uključimo određenu funkciju u softver koju smo propustili. Nakon toga, rezač je radio punim kapacitetom.
Mislim da je to bio najveći a ujedno i jedini problem u tri godine koliko koristimo ovu tehnologiju.

Danas rezač odrađuje više poslova nego što smo planirali

Nakon nekog vremena, kompanija Igepa Pako je kupila model Jwei LST03–0806. Razlog naše investicije je format na koji smo danas fokusirani, a to je B2. Prilikom postavljanja prvog rezača u našem pogonu, odmah sam u glavi isplanirao koje poslove prepuštamo njemu. Danas se ispostavilo da je moj plan bio pesimističan jer rezač radi mnogo više posla za nas nego što sam planirao.

Ubrzo smo investirali u još jedan rezač i sada imamo dva rezača formata B2 u funkciji i to su mašine koje retko miruju. Nakon početnog rezanja kartona za poslovne fascikle, ozbiljnije smo krenuli u proizvodnju luksuznih kutija. Na rezaču Jwei LST03-0806, pored sečenja u jednom procesu, radimo i bigovanje za kutije.

Ulaganjem u MGI mašinu za folio štampu i delimično lakiranje u B2 formatu, zaokružili smo proizvodni proces izrade luksuzne ambalaže, ali i drugih luksuznih proizvoda poput pozivnica, povelja, diploma ili korica za knjige, koje sada možemo oplemeniti metalizovanim folije ili lak, i na kraju rezačem Jwei LST03-0806 sečemo u nestandardne dimenzije, čime ovi proizvodi izlaze iz standardnih okvira i značajno privlače pažnju potrošača“, kaže g. Fajfar.

Šta biste izdvojili kao prednost ovog rezača?

Jwei LST03-0806 je rezač namenjen za digitalnu industrijsku proizvodnju. Po brzini se ne može porediti sa klasičnim industrijskim markama koje zamenjuje, ali naša proizvodnja je digitalna. Najčešća su izdanja od nekoliko komada do nekoliko stotina komada, a izrada alata za klasičnu marku oduzima previše vremena za tako mala izdanja. Naši kupci su saznali da naručenu kutiju, poslovnu fasciklu ili knjigu isporučujemo u roku od dan-dva. Iz tog razloga smo kupili dva rezača i sa njima lako možemo da zadovoljimo brzu isporuku i ostvarimo tiraž od više od nekoliko hiljada komada u roku od nekoliko dana.

Koje dodatne karakteristike čine rezač Jwei neophodnim u štampariji Demago, pročitajte u intervjuu u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content