Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Radna snaga – veliki izazov industrije 4.0

Pitanje radnika jedno je od glavnih izazova industrije 4.0. Grafička industrija pritom nije nikakav izuzetak. Već sada domaći i grafičari iz regiona muku muče s pronalaskom radne snage i traže načine kako da zadrže kvalitetnog i lojalnog radnika jer, ako ode, izgleda da će biti sve teže pronaći ga. Pored toga što je radnika sve manje i manje usled migracija, dodatne izazove pred branšu stavlja i automatizacija proizvodnje, odnosno, pametna proizvodnja koja pored toga što zahteva manji broj radnika, zahteva i radnike sa specifičnim znanjima. No, to je jedno novo pitanje koje se tiče spremnosti obrazovnih institucija da se prilagode novim potrebama tržišta.

Kako dakle pronaći i zadržati radnika? Važno je imati strategiju zadržavanja zaposlenih. Ali, problem nastaje u pogrešnoj percepciji o tome šta može da zadrži zaposlene, odnosno u pogrešnoj percepciji faktora koji su važni za motivisanje i zadržavanje zaposlenih. Plata, međuljudski odnosi, uslovi rada, menadžeri, veoma su važni i ukoliko nisu adekvatni, sigurno će izazvati nezadovoljstvo. Pravi motivatori nalaze se dublje u ljudskoj psihi.

Upravo o njima govoriće prof. Boris Blažinić, na konferenciji Print 4.0., 13. 5. u hotelu Antunović u Zagrebu. Gospodin Blažinić, profesor je psihologije i sudski veštak za psihologiju, psihoterapeut, predavač, trener, konsultant i licencirani trener za procenu i razvoj interpersonalnih kompetencija, od koga ćete čuti zašto se visoko na lestvici kotiraju poverenje i poštovanje i da li znate kako da ih steknete.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content